Българска телекомуникационна компания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Българска телекомуникационна компания ЕАД
Телефонната палата в София, собственост на БТК
Телефонната палата в София, собственост на БТК
Тип на
компанията
Еднолично акционерно дружество
Индустрия Телекомуникации
Основана 1992 г.
Седалище София, България
Служители 5851 (2014)[1])
Чиста печалба 34 млн. лв. (2014)[1]
Собственик „Вива Телеком България“ ЕАД
Уебсайт http://www.vivacom.bg

„Българска телекомуникационна компания“ ЕАД, съкратено БТК, е български телекомуникационен оператор, известен към 2016 г. с търговската си марка Vivacom. По данни на КРС през 2013 г. относителният дял на БТК на българския пазар, изчислен на база брой абонати, възлиза на 22,1%, а този, изчислен на база приходи, възлиза на 21,3%[2]. Към 2016 г. основният ѝ собственик е Вива Телеком България ЕАД, но руската Empreno Ventures Limited води съдебен спор за собствеността.

История[редактиране | редактиране на кода]

Българската телекомуникационна компания е създадена през 1992 г. като част от разделянето на дългогодишното държавно предприятие „Български пощи и далекосъобщения“ в различни фирми.[3]

 • През юни 2004 г. българското правителство продава 65 процента от капитала на БТК на Viva Ventures Holding, филиал на американския частен инвестиционен фонд Advent International, за 280 млн €. През януари 2005 г. българската държава прави публично предлагане на остатъчния пакет от акции и 34.78% от капитала на дружеството (2 869 573 акции) на Българската фондова борса – София. През май 2005 г. БТК получава лиценз за изграждането на трето поколение мобилни далекосъобщителни системи по стандарта UMTS, клас Б (2x5 + 5 MHz). Разрешението е валидно за срок от 20 години и лицензионната такса е 42 милиона лева. За целта е основано дъщерно дружество БТК Мобайл.
 • През ноември 2005 г. БТК мобайл стартира своите мобилни услуги с марката „Вивател“ като трети по ред български мобилен оператор след Мобилтел и Космо България Мобайл. По-късно той се превръща в най-бързо развиващият се мобилен оператор в страната.[3]
 • През август 2007 г. компанията е продадена отново. AIG Investments чрез дъщерното си дружество AIG Capital Partners Inc. придобива мажоритарен дял в БТК за обща цена от 1 080 млн € (2 112 млн.лв.)[4].
 • През януари 2009 г. БТК обявява сливане с дъщерното си дружество БТК Мобайл (Вивател) с цел да се подобри ефективността на управлението, оптимизиране на разходите, сигурен и устойчив растеж и през септември 2009 г. обединението става факт под нова търговска марка – Виваком.
 • През 2010 г. компанията изпада във финансово затруднение и не може да изплаща дълговете си от над 1 милиард евро, но опитите да намери купувач в лицето на турската Turkcell и Oger Telecom от Дубай пропадат[5]
 • През ноември 2012 г. консорциум Вива Телеком България ЕАД придобива 93,99% от акциите на БТК, след като цялостната схема за преструктуриране на дълга е одобрена от лондонски съд, към който са се обърнали кредиторите, а сделката е разрешена от Европейската комисия и други регулаторни органи[5] Вива Телеком България ЕАД включва VTB Capital, инвестиционно подразделение на втората по големина банка в Русия и местен партньор Цветан Василев. Разпределението на акциите според отчет на компанията за третото тримесечие на 2015 е 43,3% за Василев и 33,3% за VTB Capital[6]. Местните експерти са на мнение, че покупката на VIVACOM е сред най-сложните сделки в България.[7]
 • През 2013 г. акционерите теглят нов кредит от банка VTB в размер на 150 млн с падеж май 2015 г. и го обезпечават със собствеността на БТК. През 2014 г. обаче настъпва фалит на Корпоративна търговска банка, а Василев напуска България. Затова 100% от дяловете на БТК се продават на отворен и конкурентен търг, иницииран от банка VTB и проведен от Ernst & Young с участието на големи международни оференти, включително и американски компании. След 20 кръга на наддаване, консорциум от финансови инвеститори, воден от Спас Русев е обявен за победител и нов собственик на БТК[8]. В консорциума са включени VTB Capital и Delta company със собственик Милен Велчев, главен изпълнителен директор на VTB Capital АД (българското дъщерно дружество на банката).[9] Според среди, близки до сделката, банка VTB е едновременно и продавач и купувач и е предоставила на г-н Русев необходимата сума[6].

Спор за собствеността[редактиране | редактиране на кода]

 • Въз основа на последния финансов отчет руският бизнесмен Косарев е придобил дела на Василев в БТК[10]. Компанията-майка на БТК е V Telecom Investment S.C.A., в която двама акционери притежават повече от 20% от акционерния капитал: LIC Telecommunications S.a.r.l. (Косвено притежание на Empreno Ventures Limited с нейния бенефициарен собственик Дмитрий Косарев) с 43,3% от акционерния капитал, и Crusher Investment Limited, с 33,3%. Въпреки че VTB обяви продажбата на Виваком на г-н Русев през ноември 2015 г., сделката все още не е приключена и Дмитрий Косарев остава най-големият акционер на компанията.
 • През юни 2016 г. над 87% от облигационерите на емисия еврооблигации за 400 милиона евро на БТК дават съгласието си за промяна на контрола върху дружеството, както е описано по Ирландската фондова борса, подкрепяща по-нататък легитимността на търга. Придобиването също получава разрешение от българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) и на Европейската комисия[11]. В интервю г-н Косарев заявява, че Европейската комисия все още не е одобрила сделката, а българската КЗК е дала разрешението въз основа на неверни данни за състава на консорциума и ролята на ВТБ в него, предоставени от купувача. Тази резолюция се оспорва в българския съд от Empreno.[12]. Empreno завежда съдебен иск срещу VTB Capital във Върховния съд на Лондон, като делото все още се води.
 • През август 2016 г. Empreno изпраща жалба до членовете на Надзорния съвет на VTB, за да ги предупреди, че ръководството на VTB планира да отпусне мним заем (с цел измама) от 240 милиона евро на консорциума от купувачи за закупуването на компанията InterV (непряк холдинг на БТК).[12] По време на процеса на получаване на съгласието на притежателите на облигации VTB не е изложила много и важни данни, като така ги е подвела. В резултат на това US Trustee bank, която представлява интересите на облигационерите, отказва да подпише каквито и да било одобрителни документи. Като следствие от дълги преговори, притежателите на облигации се съгласиха да предоставят съгласието си, но след изпълнението на редица важни условия, като например: прекратяване на всички съдебни дела и правно потвърждение за произхода на капитала на г-н Русев и г-н Велчев. От правна гледна точка няма съгласие, тъй като нито едното, нито другото изискване може да се изпълни. По този начин, ако VTB продаде заложените като обезпечение акции, тя предоставя на облигационерите възможност за предсрочно обратно изкупуване на облигациите, което неизбежно ще доведе до фалита на компанията.

Надзорен съвет[редактиране | редактиране на кода]

 • Майкъл Ърнест Тененбаум - Председател на Надзорния съвет[13]
 • Георги Емилов Велчев - Заместник председател на Надзорния съвет
 • Владимир Пенков Пенков - Член на Надзорния съвет
 • Стефано Дзупет - Член на Надзорния съвет
 • Светослав Жоров Димитров - Член на Надзорния съвет

Управленски екип[редактиране | редактиране на кода]

 • Атанас Добрев - Член на УС, Главен изпълнителен директор[14]
 • Радослав Златков - Член на УС, Главен технически директор
 • Иво Златев - Главен юридически директор
 • Димитрис Лиупис - Главен директор Маркетинг
 • Мирослав Петров - Член на УС, Главен директор продажби
 • Асен Великов - Член на УС, Финансов директор

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б Финансов отчет 2014. //
 2. Годишен доклад на КРС за 2013, раздел 4.2. Мобилни гласови телефонни услуги (стр. 26 – 7 от файла pdf). // КРС. Посетен на 2 февруари 2015.
 3. а б Обща информация. // Посетен на 31 август 2016.
 4. Посетен на 31 август 2016.
 5. а б ((en)) Witt, Isabell. UPDATE 1-RLPC-Bulgaria's Vivacom gets court approval for restructuring. // Reuters, Sep 6, 2012. Посетен на 31 август 2016.
 6. а б Горанова, Калина. Марк Шнайдер: Още се интересувам от покупката на БТК. // Капитал, 12 февруари 2016. Посетен на 31 август 2016.
 7. BOYANOV & Co. Advises on „Probably the Most Complicated Deal in Bulgaria Ever“. // Sep 6, 2012.
 8. Виваком попадна в ръцете на Спас Русев, Капитал, 2015-11-20
 9. ((ru))  ВТБ продал болгарского оператора связи Vivacom за €330 млн. // forbes.ru, 20.11.2015. Посетен на 31 август 2016.
 10. Консолидирани и индивидуални отчети за шестте месеца, приключващи на 30 юни 2016 г.. //
 11. ((en))  Bulgarian Telecommunications Company EAD Announces Effective Time for its Consent Solicitation to the Holders of its 6⅝% Senior Secured Notes due 2018. // Irish Stock Exchange, 10 юни 2016. Посетен на 31 август 2016.
 12. а б ((en))  Dmitry Kosarev: Yuri Soloviev is the mastermind of the attack on Vivacom. // 7 юли 2016.
 13. VIVACOM - Supervisory Board. //
 14. VIVACOM - Managing Board. //

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]