Българска хип-хоп музика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Хип-хоп музиката в България се появява през 1990-те години.

Трудно е да се определи кой е първият български рап изпълнител, защото в началото тази музика е известна само в ъндърграунд средите и не получава широк отзвук. Най-известните изпълнители от това време са Рап Нация, Bulldogz, Avi MC и други. Едно от първите рап парчета на име „Проблеми“ е на групата Avi MC и излиза в ефир през 1989 година. Песента е записана в студиото на Нова генерация.[1].

По същото време в Бургас се сформира Рап Нация.

Една от първите изяви на рап изпълнител по национална телевизия е на Влади Априлов през 1991 в рубрика на БНТ наречена „Рап нюз“.[2]

В периода от 1995 до началото на 21 век хип-хоп културата в България бележи бурно развитие. През 1996 година е сформирана една от най-известните български рап групи – Ъпсурт. През 1994 Мишо Шамара създава групата Гумени глави. В групата също така е и 100 кила, който по-късно осъществява успешна солова кариера. През 2000 година Спенс издава първия си албум – „Прекалено лично“ и създаденият от него лейбъл – Sniper Records се превръща в най-известната звукозаписна рап компания редом с RnB Records на Мишо Шамара. В Sniper Records записва и друга емблематична българска хип-хоп група – DRS+. Други известни рап изпълнители появили се през тези години са – Нокаут, Хората на Изгрева, Wosh MC, X-Team, Ударната група, FARS и други.

От 2005 година до днешно време хип-хоп музиката в страната продължава да се развива. Някои от рапърите спират да се занимават с тази дейност, но други като Ъпсурт и Спенс продължават да творят. След 2009 година 100 кила издава два албума и много от песните му се превръщат в хитове. След 2010 година на българската рап сцена изгрява Криско. Хип-хоп музиката в страната следи световните музикални тенденции и се пренася в интернет, така след 2010 множество рап звезди дължат славата си на глобалната мрежа – сред тях са Криско, F.O., Dim4ou, Qvkata DLG, E.C.C.C, Keranov и други.

Известни изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]