Български антарктически институт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Coat-of-Arms-Bulgaria-Blue.jpg
България в Антарктика
Български антарктически институт
База Свети Климент Охридски
Куцото куче
Музей на остров Ливингстън
Лагер Академия
Тангра 2004/05
Български наименования в Антарктика
Комисия по антарктическите наименования
Изледователска база „Свети Климент Охридски“ (снимана 2012)

Българският антарктически институт (БАИ) е сдружение с нестопанска цел. Регистриран е с решение N14 – 840/10.11.1993 на Софийски градски съд.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Българския антарктически институт работи под ръководството на Президента на Република България. С решение от 27 февруари 1998 г. на Министерски съвет на Република България БАИ е определен за Национален оператор на дейността на Република България в Антарктика.

БАИ има 58 обществени и 4 колективни члена – Министерството на външните работи, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Медицинска академия и Атлантическия клуб в България. Председателят на Управителния съвет на БАИ е проф. д-р Христо Пимпирев.

Експедиции[редактиране | редактиране на кода]

БАИ организира ежегодни антарктически експедиции и стопанисва българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови .

В експедициите участие вземат специалисти в различни области: геология, геохимия, геофизика, метеорология, глациология, биология, медицина и така нататък. Резултатите от тези научни изследвания са отпечатъни в множество български и международни, реномирани научни издания.

БАИ е в сътрудничество с антарктически програми на Испания, Великобритания, Русия, Германия, Аржентина, Бразилия, Чили, Южна Корея и др.

БАИ е член на COMNAP (Съвет на Мениджърите на Национални антарктически програми), SCALOP (Комитет за антарктически Логистика и операции), EPB (Европейски Полярен Борд) SCAR (Научен комитет за антарктически изследвания).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]