Български антарктически институт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изследователска база „Свети Климент Охридски“, 2012 г.

Българският антарктически институт (съкр. БАИ) е научен институт в София.

Регистриран е като сдружение с нестопанска цел с решение на Софийския градски съд № 14 – 840 от 10.11.1993 г.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

БАИ е определен за национален оператор на дейността на Република България в Антарктика с решение на Министерския съвет на Република България от 27 февруари 1998 г.

Според началната страница на сайта[1] на БАИ има 67 обществени и 4 колективни члена – Министерство на външните работи, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Медицинска академия[2], Атлантически клуб в България. Председателят на Управителния съвет на БАИ е проф. д-р Христо Пимпирев.

Експедиции[редактиране | редактиране на кода]

БАИ организира ежегодни антарктически експедиции и стопанисва българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови.

В експедициите участие вземат специалисти в различни области: геология, геохимия, геофизика, метеорология, глациология, биология, медицина и така нататък. Резултатите от тези научни изследвания са отпечатани в множество български и международни, реномирани научни издания.

БАИ сътрудничи с антарктически институции в Испания, Великобритания, Русия, Германия, Аржентина, Бразилия, Чили, Южна Корея и др.

Институтът е член на Съвета на ръководителите на национални антарктически програми (COMNAP), Комитета за антарктическа логистика и операции (SCALOP), Европейския полярен съвет (EPB), Научния комитет за антарктически изследвания (SCAR).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Официален сайт на Българския антарктически институт, достъп 09.01.2020 г.
  2. Вероятно под „Медицинска академия“ в сайта на БАИ се има предвид само сегашният Медицинският университет в София – наследник на столичния Висш медицински институт в структурата на Медицинската академия със седалище София. Тя е обединявала всички научни, висши и полувисши институти в България и е закрита през 1990 г. – 3 години преди създаването на БАИ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]