Български женски съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Български женски съюз
Информация
Основана 10 юли 1901 г.
Сайт http://bgwu.org/

Български женски съюз е организация за защита правата на жените в България, създадена на 10 юли 1901 година.

История[редактиране | редактиране на кода]

Снимка на участници делегати на конгрес на женския съюз. Източник: ДА „Архиви“

Развитието на женското движение в България започва още преди Освобождението, от средата на 19 век. Първото женско дружество е основано през 1857 г. в град Лом от учителя Кръстьо Пишурка. Следва изграждане на дружества и в други градове в страната.

В края на 1899 година започва издаването на вестник [„Женски глас“].

На своята Национална конференция на 10 – 14 юли 1901 година регионалните женски клубове се обединяват в Национална организация – Български женски съюз. Първи председател на БЖС е Екатерина Каравелова – съпруга на Петко Каравелов. Целите, които си поставя съюза са – „умствено и нравствено повдигане на жената и подобряване на нейното положение във всяко отношение“.

Български женски съюз днес[редактиране | редактиране на кода]

Дейността на Българския женски съюз е възстановена през 1993 г.

Към 2001 г. съюзът има 104 регионални дружества в страната и повече от 4 000 члена.

Дейността на БЖС е в няколко основни направления: Работи за защита човешките права на всички жени без оглед на раса, език, религия, цвят, етническа принадлежност или др. различия. Подкрепя развитието на инициативи, свързани със стимулиране участието на жените във всички сфери на обществения живот и включване социално – половите ас­пекти в политическите приоритети. Защитава равните права на жените и участието им в политиката, управлението и взимането на решения на всички равнища. Организира обучение, срещи, конференции, семинари и дискусии за осигуряването достъп до информация със специален акцент върху уязвимите и рисковите групи жени. Работи по проекти и програми за подобряване здравното състояние и социалния статус на жените и децата. Осъществява постоянна благотворителна прог­рама за социалните домове за стари хора, сираци и изос­тавени деца. Финансово подпомага самотни майки и социално слаби семейства, както и многодетни семейства.

Организира изложби, концерти и конкурси с благотворителна цел.

Финансовите средства на БЖС се набират чрез: Членски внос, дарения, спонсорство и субсидии по проекти.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]