Български земеделски народен съюз - Никола Петков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Български земеделски народен съюз – Никола Петков
Ръководител Никола Петков
Основана 1945 г.
Разформирована 1947 г.
Идеология Аграризъм

Българският земеделски народен съюз – Никола Петков (БЗНС – Никола Петков) е политическа партия в България през 40-те години на XX век.

След Деветосептемврийския преврат през 1944 година са легализирани партиите от взелия властта Отечествен фронт, включително и БЗНС - Пладне, който заема основното име на организацията – Български земеделски народен съюз (БЗНС). През следващите месеци нараства напрежението между БЗНС и Българската работническа партия, с която са в коалиция.

На 8-9 май 1945 година прокомунистически дейци на БЗНС, начело с Георги Трайков, провеждат конференция на организацията.[1] Макар дотогавашния водач на съюза Никола Петков да е преизбран за главен секретар, той не участва в конференцията и отказва да признае легитимността ѝ.[1] През следващите месеци разцеплението в организацията се задълбочава. Четиримата министри на БЗНС напускат правителството и са заменени от представители на прокомунистическото крило. През следващите години то става известно като казионен БЗНС за разлика от основната част на съюза, която започва да бъде наричана БЗНС – Никола Петков.

На 10 ноември 1945 година към БЗНС – Никола Петков се присъединява БЗНС „Врабча 1“,[2] последван от по-малки земеделски и други организации и съюзът се превръща в основната опозиционна сила в страната. След сключването на Парижкия мирен договор през 1947 година комунистите ликвидират легалната опозиция, БЗНС – Никола Петков е закрит, а лидерът му Никола Петков е обесен след показен процес. По данни на Държавна сигурност по това време организацията има 79 433 члена.[3]

През 1989 година организацията е възстановена като Български земеделски народен съюз „Никола Петков“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Недев 2007, с. 686.
  2. Недев 2007, с. 692.
  3. Шарланов, Диню. История на комунизма в България. Том II. Съпротивата. Възникване, форми и обхват. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0544-1. с. 12.
Цитирани източници
     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „България“         Портал „България