Българско гонче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Българско лудогорско гонче
Bulgarsko gonche.jpg
Характеристики
Ръст мъжки-54-58 см
женски-50-54 см [1]
Тегло мъжки-23-25 кг
женски-18-20 кг[1]
Произход
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Класификация МФК
Група 6
Секция 1
Номер на стандарт ?

Българското лудогорско гонче е порода кучета от български произход.

Това е най популярната ловна порода кучета в България.Тя е една от трите български породи кучета, признати от БРФК, асоцииран член на МФК. Борбата за причисляването на Българското лудогорско гонче към списъците на МФК с расови породи все още продължава.

История на породата[редактиране | редактиране на кода]

Стандарт на породата[редактиране | редактиране на кода]

Общ вид[редактиране | редактиране на кода]

Българското лудогорско гонче е със среден ръст. Има силно, хармонично и елегантно тяло с леко удължен формат.

Характер[редактиране | редактиране на кода]

Притежава уравновесена нервна система. Привързано е към стопанина си.Игриво.Интелигентно.

Предназначение на породата[редактиране | редактиране на кода]

Българското лудогорско гонче е специализирано в лова на диви свине, но може да бъде използвано и за лов на други видове космат дивеч. То притежава великолепни физически качества, съчетани с отлично обоняние, пъргавина при търсене и проследяване на дивеча, чувство за ориентация, неизчерпаема енергия и издръжливост.

Глава[редактиране | редактиране на кода]

Глава: Средно голяма, суха и пропорционална по отношение на тялото. Дълъг, плосък череп, достатъчно обемист, без да е широк. Окципиталното рогче и надочните дъги не са ясно очертани. Заоблена окципитална област. Плитка медиална бразда на черепа.

Лицева част[редактиране | редактиране на кода]

Нос: Средно голям. Черна носна гъба. Ноздри: Умерено широки. Муцуна: Средно дълга - половината от дължината на главата, с прав профил. Средно дълбока и средно широка. Устни: С тъмен цвят, стегнати, плътно прилепнали, не образуват гънки. Челюсти: Силни. Зъби: Пълен набор - 42, бели, здрави, правилно подредени в ножицовидна захапка. Небце: Тъмно.

Шия[редактиране | редактиране на кода]

Средно дълъг, здрав, мускулест. Кожата е без гънки. Дължината му е равна на 1/3 от дължината на тялото. Разположен под 45 0 по отношение на тялото.

Уши[редактиране | редактиране на кода]

Поставени на линията на очите. Странично висящи, прилепнали към бузите, меки, средно дълги, с леко заоблени върхове.

Очи[редактиране | редактиране на кода]

Косо разположени, средно големи, леко овални с тъмно кафяв цвят, с жив и изразителен поглед.

Крайници[редактиране | редактиране на кода]

Предни крайници: Сухи, здрави, мускулести, с ясно очертани вени и сухожилия. Гледани отпред – прави и успоредни. Лопатката е плътно прилепнала към тялото. Ъгълът образуван между раменната и лакътната кост е около 105 0 –110 0 . Гледани отстрани китките са с лек наклон. Задни крайници: Успоредни, здрави, със силно развита мускулатура. Ъгълът на ставата между бедрата и подбедрената кост е около 130 0 . Скакателната става е добре оформена и свързана под ъгъл около 140 0.

Гръден кош[редактиране | редактиране на кода]

Широк и дълбок гръден кош, с овална форма, стигащ до лактите или малко под тях.

Козина[редактиране | редактиране на кода]

Къса /около 3 см/, твърда, лъскава, добре прилепнала към тялото, с добре развит подкосъм. Космите по главата, ушите и крайниците са по-къси, а по холката, по гърба, опашката и задната част на бедрата, са незначително по-дълги. По вътрешната страна на бедрата, по корема и около половите органи, тялото е по-слабо окосмено. Цвят: Основният цвят е антрацитово черен, с кафяви подплащници. Долната част на крайниците и на опашката, гърдите, муцуната и подопашното огледало са кафяви. Над вътрешния ъгъл на очите има две кафяви петна, с големина на лещник. При някои кучета кафявото оцветяване по крайниците е завоалирано с черни косми, които не заличават основното кафяво оцветяване. Допустими са малки бели петна по пръстите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]