Българско средно общообразователно училище „Христо Ботев“ (Букурещ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Българско средно общообразователно училище „Христо Ботев“
Liceul teoretic bulgar „Hristo Botev“
Bucuresti location map.png
44.4456° с. ш. 26.0844° и. д.
Местоположение на училището в Букурещ.
Информация
Седалище Flag of Romania.svg Букурещ, Румъния
Основаване 1998 г.;
преди 20 години
 (1998)
Основател създадено по българо-румънска спогодба
Вид езикова гимназия; СОУ
Директор Деметер Флорица
Финансиране държавно
Патрон Христо Ботев
Навигация
Адрес Cal. Grivitei 56, Сектор 1, Букурещ 10705, Румъния
Сайт liceulbulgar.ro

Българското средно общообразователно училище „Христо Ботев“ в Букурещ е основано през 1998 г. на базата на двустранно споразумение между румънската и българската страна като държавно учебно заведение, предназначено за задължително преподаване на български език. По същото време в София е открита ПГИИРЕ „Михай Еминеску“ със задължително изучаване на румънски език. През учебната 2005–2006 година е открита ремонтираната и обновена сграда.

На базата на проекта „Заедно в Европа“ на 12 ноември 2004 г. българското училище „Христо Ботев“ в Букурещ и училище „Христо Ботев“ в Русе сключват Протокол за побратимяване. Основната цел на побратимяването е създаване на дух на приятелство, сътрудничество и добросъседство между Румъния и България чрез разширяване и разнообразяване на взаимно организираните мероприятия в областта на образованието и културата чрез мобилизиране на учителските кадри и учениците на двете училища.

Като допълнение към обучението на учениците се предлага широк спектър от извънучилищни занимания: ученически лагери и посещения с учебна цел, честване на Националния празник на Република България, курсове за усъвършенстване и обмяна на опит в България, участие в разнообразни конкурси и състезания в България и Румъния, осъществяване на различни партньорства за сътрудничество с други учебни заведения.

Училището допринася за професионалното развитие на учениците, като им предлага важни предимства – завършване на общообразователно средно училище, изучаване и задълбочаване на български език и на други чужди езици, сред които новогръцки, английски и френски език, възможност за получаване на стипендия за следване в България, получаване на диплома за лингвистична компетентност и за помощник програмист[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Българското средно училище „Христо Ботев“ в Букурещ“, сп. „Европа 2001“, год. XV, 2009 г., бр.3, стр.18.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „Румъния“         Портал „Румъния