Българско средно общообразователно училище „Христо Ботев“ (Букурещ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Българско средно общообразователно училище „Христо Ботев“
Liceul teoretic bulgar „Hristo Botev“
Информация
Седалище БукурещРумъния
Основаване1998 г.;
преди 26 години
 (1998)
Основателсъздадено по българо-румънска спогодба
Видезикова гимназия; СОУ
ДиректорДеметер Флорица
Финансиранедържавно
ПатронХристо Ботев
Навигация
44.4456° с. ш. 26.0844° и. д.
Местоположение на училището в Букурещ.
АдресCal. Grivitei 56, Сектор 1, Букурещ 10705, Румъния
Сайтliceulbulgar.ro

Българското средно общообразователно училище „Христо Ботев“ в Букурещ е основано през 1998 г. въз основа на двустранно споразумение между румънската и българската страна като държавно учебно заведение, предназначено за задължително преподаване на български език.

По същото време в София е открита гимназия „Михай Еминеску“ със задължително изучаване на румънски език.

През учебната 2005–2006 година е открита ремонтираната и обновена сграда в Букурещ.

На базата на проекта „Заедно в Европа“ на 12 ноември 2004 г. българското училище „Христо Ботев“ в Букурещ и училище „Христо Ботев“ в Русе сключват Протокол за побратимяване. Основната цел на побратимяването е създаване на дух на приятелство, сътрудничество и добросъседство между Румъния и България чрез разширяване и разнообразяване на взаимно организираните мероприятия в областта на образованието и културата чрез мобилизиране на учителските кадри и учениците на двете училища.

Като допълнение към обучението на учениците се предлага широк спектър от извънучилищни занимания: ученически лагери и посещения с учебна цел, честване на Националния празник на Република България, курсове за усъвършенстване и обмяна на опит в България, участие в разнообразни конкурси и състезания в България и Румъния, осъществяване на различни партньорства за сътрудничество с други учебни заведения.

Училището допринася за професионалното развитие на учениците, като им предлага важни предимства – завършване на общообразователно средно училище, изучаване и задълбочаване на български език и на други чужди езици, сред които новогръцки, английски и френски език, възможност за получаване на стипендия за следване в България, получаване на диплома за лингвистична компетентност и за помощник програмист[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Българското средно училище „Христо Ботев“ в Букурещ“, сп. „Европа 2001“, год. XV, 2009 г., бр.3, стр.18.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]