Бърдо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бърдо
Общи данни
Население 43 души[1] (15 март 2022 г.)
2,15 души/km²
Землище 20,021 km²
Надм. височина 1020 m
Пощ. код 2060
Тел. код 07174
МПС код СО
ЕКАТТЕ 7435
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Ихтиман
Калоян Илиев
(ГЕРБ)

Бърдо е село в Западна България. То се намира в община Ихтиман, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Бърдо е село в Западна България. То се намира в Община Ихтиман, Софийска област. Отстои на 57 километра източно от София и на 52 км от западно от Панагюрище.

Село Бърдо се намира в планинска местност в Средна гора в близост до язовирите Тополница и Огняново. Надморската височина е около 1100 м. Климатът е умереноконтинентален. Средните зимни температури са между -1 °C и +1 °C, а средните летни температури са около 20 °C – 22 °C. Гледката от селото е невероятна – виждат се Рила, Витоша, Стара планина и Родопи. В околността на селото има красива букова гора. Въздухът е много чист и свеж. Районът е екологично чист, с добре развити аграрни и горски дейности.

Постоянното население на селото е 45 души, но през лятото достига около 200 души.

Селото е електрифицирано, но не и водоснабдено. Всички мобилни оператори имат обхват. Най-близките училище, целодневна детска градина и медицински кабинет се намират в близкото село, Вакарел – на около 12 км от Бърдо.

През последните години в района се наблюдава развитие в строителството и продажбата на парцели заради благоприятното разположение.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

С кола – от София по магистрала Тракия, посока Пловдив, през Вакарел по посока Панагюрище.

Железопътен или автобусен транспорт – до с. Вакарел и след това маршрутка до Бърдо. Маршрутките се движат с различно разписание.

История[редактиране | редактиране на кода]

Много стар малък манастир „Св. Спас“ се намира в гората до с. Бърдо. Изграден е от камък и пред него извира вода, която местните казват, че е светена.

Открити са следи от рударство в местността Милчовец, в близост до Бузяковци, Язовина, и Тесни рът до Бърдо.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Манастир „Св. Спас“ – стар малък манастир, който се намира в гората до Бърдо. Изграден е от камък и пред него извира вода, която местните смятат за светена. През 1995 година е построен параклиса Свети Илия. Всяка година по повод християнския празник Илинден (20 юли) се провежда събор в чест на Св. Илия пред едноименния параклис. Районът е подходящ за лов, а близостта до язовирите благоприятства за развитието на риболова. В селото има биоферма.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В ловните сезони се организира лов на дивеч. Очаква се да започне изграждане на пансион за възрастни хора, инвестицията е от Белгия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]