Бърнард Мейдоф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бърнард Лоурънс Мейдоф
финансов измамник
Бърнард Лоурънс Мейдоф 
Роден: 29 април 1938

Бърнард Мейдоф (на английски: Bernard Lawrence Madoff) е създател на най-голямата финансова пирамида в света, която се сгромолясва през ноември-декември 2008 г. в САЩ, Ню Йорк в разгара на т.нар. световна финансова криза. От финансовата пирамида са завлечени многобройни нейни клиенти, като общата сума с която те са измамени възлиза по предварителни оценки на близо 50 млрд. долара.

Аферата Бърнард Мейдоф[редактиране | редактиране на кода]

На 22 години младият тогава "фараон" влага 5000 долара в първото си бизнес начинание — инвестиционна компания. За десетилетие печели множество клиенти и голямо доверие. Впуска се в инвестиционното банкиране и в началото на 90-те години на 20 век e вече председател на фондовата борса NASDAQ. Преди избухването на скандала той е един от най-уважаваните бизнесмени на Уолстрийт.

Аферата наречена на негово име се развива като в екшън в разгара на световната финансова криза през 2008/2009 г., която удря най-вече финансите на САЩ. На 11 декември 2008 г. Бърнард Мейдоф е арестуван в Ню Йорк по обвинение, че е организирал голяма измамна схема чрез фирмата си за финансови услуги Bernard L. Madoff Investment Securities, създадена през 1960 г. На следващия ден Федерален съд в Манхатан замразява активите на компанията на Мейдоф, като ѝ назначава синдик с цел да предпази доколкото е възможно инвеститорите в измамната схема. Истината излиза наяве, когато високопоставени служители в компанията съобщават пред прокуратурата за неговото самопризнание, че "всичко е било една голяма лъжа" и че, "новата гигантска схема на Понци" е реализирала "загуби" в размер на 50 млрд. долара. При "схемата Понци" (както американците наричат пирамидалните финансови схеми) "инвестиционният мениджър", т.е. "инвестиционната компания" на Мейдоф акумулира средства, като обещава много висок дивидент, без да инвестира в каквито и да било активи. На първите "инвеститори" се изплаща "дивидент" с постъпленията от новите участници в схемата и се разчита на непрекъснат приток на инвеститори. Схемата в САЩ е наречена на името на Чарлз(Карло) Понци - бащата на пирамидите, който е "пионера" в разработването ѝ след емигрирането си от Италия в САЩ в началото на XX век.

След рухването на финансовата пирамида на Мейдоф, инвеститори от цял свят се впускат да пресмятат загубите си. Сред "ужилените" се оказват големи европейски и азиатски банки, както и известни частни лица. Сред жертвите на Мейдоф са най-голямата италианска банка Уникредито (101 млн. долара) и японската Номура (303 млн.), френският финансов гигант БНП Париба с 464 млн. долара и т.н. Белгийската банка Дексия съобщава, че нейни частни клиенти са инвестирали във фирмите на Мейдоф 107 млн. долара. Сред пострадалите се оказват и много благотворителни фондации, еврейски организации, както и знаменитости като режисьора Стивън Спилбърг и издателя милиардер Морт Цукерман.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Смятаният за "легенда" на Уолстрийт Бърнард Мейдоф е роден в еврейско семейство в Ню Йорк през 1938 г. През 1956 г. завършва престижното училище Far Rockaway. Любител на плуването. През 1960 г. завършва колежа Hofstra в Ню Йорк с бакалавърска степен по политически науки.

До преди избухването на аферата Мейдоф минава за филантроп. Заедно с жена си, той основава семейната фондация Мейдоф, която "дарява" милиони долари на театри, музеи, образователни институции и еврейски благотворителни организации. В допълнение към тази "визитна картичка", Мейдоф е касиер на Борда на настоятелите на бизнес училище, еврейския университет "Йешива" и университета "Хофстра". В допълнение и към цялата тази "благотворителна дейност", Мейдоф прави значителни дарения за предизборните кампании на водещи американските политици, предимно членове на Демократическата партия на САЩ.

Мейдоф демонстрира бохемски начин на живот — член е на няколко елитни ски и голф клубове, притежава шикозни апартаменти в Манхатън, къщи в Палм Бийч и на Френската ривиера. Осъществява круизи до Бахамските острови за бизнес-партньори на своята яхта и т.н.

Бизнес кариера[редактиране | редактиране на кода]

Мейдоф е сред създателите на Американската фондова борса NASDAQ, занимаваща се с продажбата на ценни книжа, в интерес на инвеститорите. Мейдоф е сред 25-имата най-големи играчи на водещата световна финансова борса на Уолстрийт, като преди избухването на скандала, дал сигнал за разплитането на аферата, е наричан от масмедиите "стълба на Уолстрийт" и "пионер в електронната търговия на фондовата борса", тъй като е един от първите в Ню Йорк, който изцяло компютризира документооборота компанията си NASDAQ.

Мейдоф първоначално е член на Съвета на директорите на NASDAQ, а от началото на 1990 г. и негов председател. В допълнение към това, Мейдоф е начело и на Хедж фонда Мейдоф, който е основан през 1983 г. и е със седалище в Лондонското сити. През 1985 е един от основателите и член на Съвета на директорите на International Securities Clearing — международна компания за клиринг и безналични разплащания между фирми и държави.

Присъда[редактиране | редактиране на кода]

На 29 юни 2009 г. Бърнард Мейдоф получава от федералния съдия Дени Чин присъда от 150 г. лишаване от свобода за финансова измама.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]