Бюргерзаалкирхе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бюргерзаалкирхе отвътре
Главният олтар на Горната църква

Бюргерзаалкирхе (на немски: Bürgersaalkirche, от Bürgersaal, „гражданска зала“ и kirche, „църква“) е историческа сграда в центъра на град Мюнхен, Германия. Построена е през 1709/1710 по проект на архитекта Джовани Антонио Вискарди, за да служи за зала за граждански събирания.

От 1778 година функционира като църква, след като на 13 май е приета за място са молитви и срещи на членовете на Конгрегацията на марианите „Благовещение“.

Архитектурна особеност на сградата, вследствие различното ѝ оригинално предназначение, е, че е на два етажа, като и двата функционират като храмове, съответно: Долната църква (Unterkirche) и Горната църква (Oberkirche). В преддверието, преди да се стигне до Долната църква, има църковен магазин.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bürgersaalkirche“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.