Бяла (Област Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бяла.

Бяла
Byala1.jpg
Панорамен изглед от Бяла
Общи данни
Население 2 274 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 2 034 (НСИ)
Землище 42,859 km²
Надм. височина 42 m
Пощ. код 9101
Тел. код 05143
МПС код В (В)
ЕКАТТЕ 7598
Администрация
Държава България
Област Варна
Община
   - кмет
Бяла (Област Варна)
Анастас Трендафилов
(ГЕРБ)
Адрес на общината
тел.: 2402, 2286, факс 2130
Параклис в центъра
Девственият плаж на Кара дере
Блок с врязани знаци (VII - IX в.) от Бяла

Бя̀ла е град в Североизточна България. Той се намира във Варненска област и е в близост до брега на Черно море. Градът е административен център на Община Бяла.

География[редактиране | редактиране на кода]

Град Бяла се намира на границата между Варненска и Бургаска област, почти на равно разстояние от областните градове Варна (56 км) и Бургас (70 кв). Най-близкият град е Обзор, който се намира на 5 км.

Съвременният релеф на Бяла може да се характеризира като хълмист. В западната и северната част на общината попадат източните склонове на Камчийска планина. Тези склонове се спускат плавно към морето с наклон от 2 до 5%.

Бреговата ивица на общината се характеризира със съчетание от скалист бряг, малки заливи, плажови ивици с пясъчни дюни. Общата дължина на морския бряг е 14 300 м или около 3% от цялата дължина на българския черноморски бряг. По-голямата част от плажовете имат източна, североизточна и югоизточна експозиция, което предлага и по-оптимални условия за слънчево греене. Общата дължина на плажните ивици е 6244 м, или около 16% от общата дължина на плажовите ивици, намиращи се на територията на област Варна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Бяла датира поне от 4 век пр.н.е. Тогава тя е носила името Аспрос. Селото е споменато в османски регистър от 1731 г. под името Ак дере.

Бяла става град с указ на Министерския съвет през 1984 г.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономическата активност не е особено висока, основните дейности са туризъм и земеделие. Летният туризъм привлича много хора. В последните години се забелязва удължаване на туристическия сезон, който започва в началото на месец май и продължава до септември.

На територията на град Бяла има добре развита мрежа от места за настаняване. Туристите, избрали да прекарат лятната си почивка в Бяла могат да направят своя избор от малки семейни хотелчета до 3-звездни хотели от затворен тип.

Около града се отглеждат лозя. На територията на Община Бяла има няколко малки фабрики с различна дейност.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

На територията на Община Бяла функционират две училища:

  • Основно училище "Отец Паисий"
  • Професионална гимназия по селско стопанство и туризъм

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На централния плаж на малкото градче се намира Палео-геоложкият обект Белите скали. В Бяла и региона са открити следи от слоя, който е обвил земята при падането на астероида, убил динозаврите, следи, датирани според учени, от повече от 65 000 млн. години.

Най-старата съществуваща и до днес църква в Бяла е „Св.Преподобна Мъченица Параскева” построена през 1840/41 година от жителите на Бяла по тогава действащите закони на Османската империя. Храмът на православните християни не е могъл да бъде по- висок от ръста на турчин с фес, покачен на своя кон и да не се различава по външна архитектура от останалите сгради в селото. През 2013 година бе извършена реставрация на над 170-годишният храм.

На територията на гр. Бяла има изграден още един храм. Църквата „Св.Успение Богородично” е датирана от 1876 година. През месец октомври 2001 г. по идея на родолюбиви българи е създадена Фондация “Вяра, Надежда, Любов” в Бяла, която през 2003 г. успява да събере средства за започване на строежа по новия храм. След като бе разрушен напълно стария храм, на негово място започна изграждането на нов през месец септември 2003 г. Към настоящият Църквата „Св.Успение Богородично” е изградена напълно.

От 2009 година Община Бяла финансира единствено и само с нейни средства археологическите разкопки на нос „Св. Атанас“ в гр. Бяла. През изминалите 5 археологически сезона бяха открити изключително интересни и ценни за българската и световната археология движими и недвижими паметници културни ценности.

През декември 2013 година Община Бяла приключи мащабен проект за Консервация, реставрация, експониране и социализация на Антично селище и Късноантична крепост на нос „Св. Атанас. По този проект бяха реставрирани и консервирани три от по-важните сгради – баптистерий (кръщелна), винарна и раннохристиянска базилика. 

Читалища[редактиране | редактиране на кода]

В град Бяла функционира Народно читалище "Пробуда 1928". То е културен център на жителите на града от самото си създаване до ден днешен. Сградата на читалището се намира на площад "Европа". В същата сграда се помещава и Библиотеката.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Януари

Традиционно събитие през месец Януари е празнуването на Йорданов ден.

Февруари

14 февруари - денят на св. Трифон Зарезан традиционно се празнува в Бяла. Бяла и региона са известни с дългогодишните си традиции в лозарството и винопроизводството и този празник е с особено значение за беленци.

Всяка година на 19 феруари в Бяла се отдава почит на Апостола на Свободата, Васил Левски.

Март

Националният празник на България се почита всяка година с тържествен рецитал и поднасяне на венци в памет на загиналите в борбата за българската свобода.

Май

Съборът на Бяла се провежда на 21 май - деня на св.св. Константин и Елена.

В края на месец май се провежда Национален симпозиум по дървопластика. Събитието е уникално за българското Черноморие. Жителите и гостите на града имат възможността да проследят целия процес при създаването на скулптурите - от избора на дървото, през обработката, до финалните щрихи и лакирането. Майстори на длетото от цяла България извайват уникални скулптури от дърво на различни теми всяка година. Благодарение на този симпозиум Община Бяла разполага с една уникална за колекция от произведения на изкуството. Скулптурите са разположени из целия град и допринасят за артистичната атмосфера.

Юни

В края на месец юни ежегодно на площад „Европа“ се провежда Националният събор на читалищата. Едно уникално събитие, по време на което центърът на града е обагрен в цветовете на България. Представители на всички региони и области, в характерните за тях носии, показват най-доброто от себе. Танцови, певчески и актьорски състави се представят пред жителите и гостите на града. Това изключително рядка възможност най-вече за туристите в рамките на 3-4 дни да се докоснат и да познаят всяко едно кътче на България.

Международния арт пленер Бяла вълнува много от гостите на града. До сега участие в него са взели художници от повече от 20 страни. В рамките на пленера, те излизат всеки следобед под специално създадена шатра и претворяват красотата на Бяла в своите платна. Това е начин жителите и гостите на града да го видят по един различен, по абстрактен начин.

Юли

През месец юли се провеждат множество концерти на родни и чужди изпълнители.

Август

Седмицата на морето в гр. Бяла е традиция започнала в началото на 80те години и продължава до днес с невероятен успех. В рамките на седем дни за жителите и гостите на града се организират различни спортни и културни събития, конкурси за малки и големи и концерти всяка вечер на откритата сцена на площад „Европа“. Седмицата на морето е букет от събития, в който всеки един може да открие подходящото за него забавление.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]