Бяло-синьо-бяло знаме

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бяло-синьо-бяло знаме
White-blue-white flag.svg
Детайли
Притежателняма
Утвърдено28 февруари 2022
Бяло-синьо-бяло знаме в Общомедия

Бяло-синьо-бяло знаме (на руски: Бело-сине-белый флаг, БСБ) е знаме, символ на антивоенните протести в Русия през 2022 година по време на руското нападение над Украйна. Знамето е споменато за първи път в Twitter на 28 февруари 2022 година, след което става широко разпространено сред руските опозиционни сили. Според антивоенни активисти знамето е преди всичко символ на обединяването на хората за мир и свобода. Отбелязана е и приемствеността с предишната версия на знамето на Велики Новгород. Една от най-важните институции за управление на Новгородската република е Новгородското вече, което ограничава правомощията на княза за разлика от Владимирско-Суздалското княжество.

Стандартизиране на размера и цвета[редактиране | редактиране на кода]

Цвят Бяла Син Бяла
Pantone Бяла 2925C [1] Бяла
CMYK 0,0,0,0 100,41,5,0 [2] 0,0,0,0
RGB 255,255,255 0,131,214 255,255,255
HTML #FFFFFF # 0083D6 [1] #FFFFFF

История[редактиране | редактиране на кода]

Знамето на град Велики Новгород през 1994-2006 г

Първото известно място за използване на бяло-синьо-бялото знаме беше уебсайтът на виртуалната държава Новгородска република („Новгородска република“), която се появи през 2006 г. (най-ранните страници на сайта в уеб архива датират от 2010 г.). Знамето се основава на тогавашното официално знаме на Велики Новгород. Според създателя на сайта, американския програмист Мартин Постумус, проектът е замислен като пример за алтернативна история, в която войските на Новгородската република побеждават войските на Московското княжество в битката при Шелон.

В публикация от 25 ноември 2013 г. потребител на ЖЖ truvor споменава бяло-синьо-бялото знаме на Новгород „без герба на Екатерина“ като „отличен избор за нашата бъдеща република“. Според него „Новгород, дори напълно разрушен и стъпкан, е призрак на истинска Русия. Ордата, присвоила историята на Русия, несъзнателно усеща заплахата от въстанието на Русия от гроба в Новгород“.

За първи път е предложен за използване като алтернативно знаме на Русия от потребителя на „Живо дневник“ Андрей Чудинов на 22 август 2019 г.

Във връзка с антивоенните протести той беше споменат за първи път в Twitter на 28 февруари 2022 г. и беше широко приет от опозиционните сили.[3] Използван е в антивоенни протести в Тбилиси, Грузия,[4], както и в Германия,[5] в Кипър и Екатеринбург, Русия.[6]

Според активисти той символизира борбата за мир и свобода на мисълта.[7] Червеното, което се свързва с кръвта и съветското минало, е заменено с мирно бяло. Комбинацията от цветове също напомня старото знаме на Велики Новгород като спомен за традициите на Новгородската република.

Според някои активисти основната разлика от руското знаме - липсата на червена ивица - е символ на протест, защото отхвърля култа към войната, военната експанзия, показва нова страница в руската история, където няма място за автокрация, милитаризъм, насилие и кръв. Според тях появата на знамето е вдъхновена от символите на държавния период на Велики Новгород, който според активисти е бил център на Новгородската република и е единственият претендент за титлата истинска демокрация в руската история. Приликата със знамето на BCHB се нарича специална символика. Самите цветове, според някои активисти, характеризират мира, чистотата, благоразумието (бяло), както и истината и справедливостта (синьо).

Държавното знаме на Руската федерация от 1991 до 1993 г

Средната синя ивица е близка по цвят до руското знаме, използвано между 1991 и 1993 г.

Опозиция от властите[редактиране | редактиране на кода]

На 6 март 2022 г. жителката на Москва Анна Дубкова беше задържана от полицай като част от плана „Прихващане“ заради бяло-синьо-бялото знаме, поставено на колата й. В протокола се посочва, че знамето е символ на "... антивоенни протести, разпространени сред опозиционните сили". Съдът осъди Анна Дубкова на 15 дни лишаване от свобода по чл.19.3 от Кодекса за административните нарушения.[8]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Подобни знамена[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]