Бяло море (Русия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сателитни снимки на НАСА
Карта на Бяло море
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за морето в Русия. За Егейско море вижте Бяло море.

Бяло море е залив на Баренцево море, разположен край северозападното крайбрежие на Русия. То е оградено от Карелия на запад и Колския полуостров на север. Бяло море се намира изцяло под руски суверенитет и се смята за част от вътрешните води на Русия.

За пръв път западноевропейски кораб достига Бяло море през 1553 г. под командването на Ричард Чанселър по време на експедиция на бъдещата Московска компания. С това е установен първият морски търговски път към Русия.

География и данни[редактиране | редактиране на кода]

Площ[редактиране | редактиране на кода]

Бяло море покрива площ от около 90.000 km², а обемът му се равнява на 6000 km³. Средата дълбочина е 67 m, а максималната – 350 m. На север Бяло море граничи с Колски полуостров, на запад с областта Карелия, на юг с Архангелска област.

Острови[редактиране | редактиране на кода]

В Бяло море е разположен Соловецки остров.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е главно континентален. По време на зимата температурите достигат до – 30 °C,през лятото е сравнително топло. Температурата на въздуха достига до 30 °C, но обикновено не се качва над 15 – 20 °C. Температурата на водата достига максимума си през август – 14 – 15 °C средно. През зимата някои части от морето са покрити с лед, а при екстремно студени зими замръзва цялото море (горният слой).

Пристанища и транспорт[редактиране | редактиране на кода]

На Бяло море се намира важното пристанище Архангелск, което през голяма част от руската история е главният център на руската международна морска търговия. През 20 век то е превърнато в основна съветска военноморска база. Бяло море е свързано с Балтийско море чрез Беломорско-Балтийския канал, пуснат в употреба 1933 г. Пристанищата на Бяло море са замразени от октомври/ноември до май.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Weißes Meer“ и страницата „White Sea“ в Уикипедия на немски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  
     Портал „География“         Портал „География          Портал „Русия“         Портал „Русия