Бял национализъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Емблема на международния сайт на белите националисти Stormfront, изобразяваща Келтски кръст, заобиколен от мотото „бяла гордост, световен мащаб“

Белия национализъм е политическа идеология, която се застъпва за расово определение на националната идентичност за бели хора, противопоставя се на мултикултуриализма. Според Самуел Франсис (бял писател националист), това е „движение, което отхвърля равенство като идеал, и настоява на една от вечните основи на човешката природа предава по наследство“[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Терминът за първи път се появява при възникването на определението „бели хора“ в САЩ, впоследствие на техните убеждениянеясно? ]. Филмът „Раждането на една нация“ от 1915 година е ясно подчертава смисъла на терминанеясно? ].В началото на 60-те години на 20 век белият национализъм в САЩ се засилва. Понятието „Бяла мощ“ е националистически политически лозунг на белите, и име за свързано с тяхната идеология, той е измислен от Американската нацистка партия, от Джордж Рокуел, който използва думата на дебат със Стоукли Кармайкъл от Черните пантери. Пример за бял национализъм е политиката на Австралия до 1975 година, която полу-официално се използва термина „Бяла Австралия“. Белият национализъм е подкрепян и от Националната партия, управлявала ЮАР в периода от 1948 до 1994 година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]