Бял шум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Спектър на белия шум

Бял шум (на английски: white noise) е случаен сигнал (или процес) с плоска спектрална плътност на мощността. С други думи сигналът притежава еднаква мощ във всеки постоянен честотен диапазон с произволна централна честота. Белия шум получава своето име от бялата светлина при която спектралната плътност на мощността на светлината е разпределена във видимия спектър по такъв начин че трите рецептора (пръчици) на светлина в окото са приблизително еднакво стимулирани.

Бял шум с безкраен честотен диапазон е чисто теоретична конструкция. Имайки мощност във всички честоти, пълната мощност на такъв сигнал е безкрайна и следователно невъзможен за генериране. Практически обаче сигнал може да е „бял“ с плоска честотна характеристика в определен честотен диапазон.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „ White noise“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.