Вавелска катедрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вавелската катедрала

Вавелската катедрала (на полски: Bazylika archikatedralna św. Stanisława i św. Wacława w Krakowie) е християнски храм, разположен на хълма Вавел в Краков, Полша.

Катедралата е национална полска светиня. Има 1000-годишна история. Била е традиционно място за коронация на полските монарси.

Сегашната готическа катедрала е 3-та сграда на това място. Първата е построена и унищожена през 11 век, а втората, построена през 12 век, е унищожена от пожар през 1305 г. Изграждането на действащата в момента катедрала започва през 14 век по нареждане на епископ Нанкер.

Погребани[редактиране | редактиране на кода]

В криптата под Вавелската катедрала са гробниците на полски царе, герои, генерали и революционери, включително и владетелите на Жечпосполита като Ян III Собиески и неговата съпруга Мария Кажимера, останките на Тадеуш Косцюшко - лидер на полския национален бунт и бригаден генерал от Американската война за независимост; националните бардове: Адам Мицкевич (положен там през 1890 г.) и Юлиуш Словацки (1927), както и Владислав Сикорски - министър-председател на полското правителство в изгнание и главен командир на полските въоръжени сили, заедно с маршал Йозеф Пилсудски - основател на Втората полска република. [1] Считало се е, че папа Йоан Павел II ще бъде погребан там, а някои в Полша са се надявали, че, следвайки древна традиция, неговото сърце ще бъде пренесено там и пазено заедно с останките на великите полски владетели. (Вместо това Йоан Павел II е погребан под базиликата "Св. Петър" - мястото за папски погребения от древността.)

Полски крале
Полски светци
Други знаменитости

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Марек Strzala, Царски гробници на Вавелската катедрала в Краков. ((en))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]