Вавилон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за града. За древната цивилизация вижте Вавилония.

Детайл от портата Ищар на Вавилон (Музей Пергамон, Берлин)
Месопотамски
цивилизации
Двуречие
Тигър · Ефрат
Шумер
Ериду · Киш · Урук · Ур
Лагаш · Нипур · Гирсу
Елам
Суза · Аншан
Акадско царство
Акад · Мари
Амореи
Исин · Ешнуна · Ларса
Вавилония
Вавилон · Халдея
Асирия
Ашур · Нимруд
Дур-Шарукин · Ниневия
Анатолия
Хати · Хети · Касити
Урарту / Митани
Месопотамия (Списък на династиите)
Шумер (Списък на царете)
Еламитски царе
Асирийски царе
Вавилонски царе
Енума Елиш · Гилгамеш
Вавилонска религия
Шумерски · Еламитски
Акадски · Арамейски
Хуритски · Хетски

Вавилон (на вавилонски: babili; на иврит: בבל‎) е столицата на Вавилония – е един от най-важните антични градове. Разположен е до Ефрат, на около 90 км южно от Багдад в днешен Ирак (провинция Babil). Руините от този град са открити отчасти в началото на 20 век (от Роберт Колдевей и други).

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Името Вавилон произлиза от акадската дума Bab-ilim и означава Божия врата. Обаче тази форма е още от акадците или вавилонците неправилно разбрана и произхожда вероятно от една по-стара форма, която днес не се разбира и вероятно е била babbillum. В по-късно време се е погърчило акадското име Bab-ilim, чрез което се образува днешната дума Вавилон.

Евреите са го свързвали пренебрежително с „балал“ – което на техния език означава „обърквам“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Разположение на Вавилон
Разкопки на Вавилон
Ирак, 1975

За първи път името Вавилон се споменава през 3000 пр.н.е.. Около 2200 пр.н.е. Вавилон бил известен като храмово място и е принадлежал през 21 век пр. Хр. към близкия град Ур. При царуването на великия Хамурапи (1792-1750 пр.н.е.) градът придобил водеща роля в стария Ориент. Той завладял почти цяла Месопотамия и е познат преди всичко чрез Кодекс Хамурапи, един от първите подробни сборници със закони.

През 1595 пр.н.е. Вавилон бил превзет от Хетите, като кратко време след това попада под владението на Каситите (около 1590 до 1150 пр.н.е.). Каситите направили града-държава Вавилон столица на Вавилония. Вероятно градът става религиозен център на царството през 12 век пр.н.е., когато Мардук се издига до върховен бог на месопотамския пантеон.

След 1158 пр.н.е. до към края на 8 век пр.н.е. Вавилон е владян от различни династии, когато попада под влиянието на Асирия.

При управлението на царете на Нововавилонското царство, което било основано от Набопаласар (605-562 пр.н.е.), халдейската династия достигнала своя разцвет, чийто апогей бил по времето на сина му Навуходоносор II.

Александър Македонски завладял града след битката при Гавгамела и бил приет като освободител. Той поставил престола на своята империя впоследствие във Вавилон, където по-късно починал.

Градът е известен със своите висящи градини и със строежа на Вавилонската кула.

Бил е открит и изследван между 1899 и 1917 г. от немския археолог Роберт Колдевей.

Описание на града[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Вавилон

Според античния гръцки историк Херодот Вавилон бил един „огромен град“, „разкошно построен – според мен – като никой друг град на света“. Той би трябвало да е имал 86 км дълга стена със сто порти. Освен това, както се разправя, е имало три- и даже четириетажни постройки.

При разкопките на Колдевей се установило, че данните на Херодот били доста преувеличени, въпреки че 18-километровата стена все още изглежда внушителна. Вавилон бил построен от двете страни на р. Ефрат. Градът бил обкръжен от двойна стена, като на северната страна имало допълнително укрепление, където се намирала и лятната резиденция на царя.

Същинският град се намирал във вътрешността на третата двойна укрепителна стена. Най-важната измежду осемте порти, портата на Ищар, може да се наблюдава в Пергамски музей в Берлин. Улица на шествията водела през града, покрай царския дворец до храма на Мардук и до Вавилонската кула.

Вавилон в Библията и християнството[редактиране | редактиране на кода]

Вавилон е бил основан от Нимрод (виж в Битие 10:9,10 Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine.; 11:1 – 9 Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine.). От самото начало градът е бил символ на неверие в истинския Бог и на предизвикателство към Неговата воля, а неговата кула – паметник на отстъпничеството, цитадела на бунта срещу Него. Пророк Исаия представя Луцифер за невидимия цар на Вавилон (виж в Книга на пророк Исаия 14:4 Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine., 12 – 14 Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine.).

Основателите на Вавилон имали за цел да установят едно управление, което да бъде напълно независимо от Бога. Поради тази причина Бог счел за подходящо да събори кулата и да разпръсне нейните строители (виж в Битие 11:7, 8 Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine.). Периодът на временен успех бил последван от един период над хиляда години на упадък и подчинение на други народи.

По-късно в книгата Даниил се докладва за царуването на вавилонския цар Навуходоносор II, който потискал Божия народ и отвел много евреи в плен. В негово време се превръща Нововавилонското царство в една световна империя, която бива сравнена в пророчеството на пророка със „злато“ и по този начин по-високо оценена от следващите царства след Вавилон (виж Даниил 2:38 Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine.).

Очевидно към края на 1 век сл. Хр. християните вече наричали Римската империя с това загадъчно име Вавилон (виж в 1. Петр. 5:13 Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine.). По това време величественият някога град Вавилон лежал почти, ако не и напълно, в развалини, представлявал една ненаселена пустиня и по този начин – една нагледна илюстрация за неизбежната съдба на тайнствения Вавилон. Юдеите страдали от безмилостната ръка на Рим така, както някога пострадали от Вавилон, а християните също претърпяли неколкократни спорадични преследвания от страна на Римската империя. Сред юдеите, а също така и сред християните, Вавилон бил станал по този начин едно подходящо и инкриминиращо понятие, което представлявало имперския Рим.

Този тайнствен Вавилон е тема и на пророческата книга Откровение (14:8; 16:19; 17:15; 18:2, 21). Тертулиан, който живял в края на 2 век, заявява, че понятието Вавилон в Откровението се отнася за столицата на имперския Рим.[1] Мартин Лутер от своя страна вижда в омразното за него папство „блудницата Вавилон“ (Откр. 17,1).[2]

Съвременни тълкуватели виждат в наименованието „Вавилон“ от Откровението „всички отпаднали религиозни организации от античността до края на световната история“[3] и една религиозно-политическа система, която е показана чрез символа на духовното „блудство“ (Откр. 17). „Блудстване“ се разбира в този случай като „незаконната“ връзка между църквата и държавата (виж Откр. 17:18 Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine.; Яков 4:4 Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine.).[4]

Вавилон се разбира освен като религиозна институция в по-общ план като душевна нагласа, манталитет и начин на мислене.[5]

Вавилон днес[редактиране | редактиране на кода]

Американски войници пред Вавилон

След войната в Ирак през април 2003 г. американските войски изграждат защитен пункт около Вавилон, за да защитят античния град от крадци и вандали. По-късно, на 3 септември 2003 г. ръководството на пункта е поето от полски войски. Според доклада на уредника на британския музей Джон Къртис през 2003 и 2006 г. развалините на града са съществено повредени – например улица, павирана преди 2600 години, е разрушена от караните по нея тежки военни машини.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Против Марцион III. 13; Отговори на юдеите 9; вижте също така и Иреней, Срещу ересите, стр. 26
  2. Martin Luther, De captivitate babylonica ecclesiae praeludium (за вавилонския плен на църквата), 1520 („certus sum, papatum esse regnum Babylonis“: „папството е вавилонското царство“); www.bibeltoday.de Архив на оригинала от 2009-06-17 в Wayback Machine.)
  3. Агоп Тахмисян, Библейски апокалипсис: Съдбата на земята, Изд. Мария Тахмиисян М7, София, 2004 г. (ISBN 954-91519-1-3), Стр. 205
  4. Агоп Тахмисян, Библейски апокалипсис: Съдбата на земята, Изд. Мария Тахмисян М7, София, 2004 г. (ISBN 954-91519-1-3), Стр. 206
  5. Жак Б. Дукан, Тайните от Откровение. Викът от небето: Апокалипсисът през еврейски очи, Изд. Нов живот, 2004 г. (ISBN 954-719-183-7), стр. 164
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Babylon“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​