Вавилон 5: Трето пространство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вавилон 5: Трето пространство
Babylon 5: Thirdspace
РежисьориХесус Салвадор Тревино
ПродуцентиTNT
СценаристиДж. Майкъл Стразински
В ролитеБрус Бокслайтнър

Мира Фърлан
Ричард Бигс
Клаудия Крисчън
Патриша Толман
Стивън Фърст
Джеф Конауей

Шари Белафонте
МузикаКристофър Франк
РазпространителTNT
Премиера19 юли 1998 г.
Времетраене94 минути
СтранаСАЩ
ЕзикАнглийски
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Вавилон 5: Трето пространство“ (на английски: Babylon 5: Thirdspace) е научнофантастичен филм от поредицата за Вавилон 5. Сценарият е написан от Дж. Майкъл Стразински и е заснет през 1998 г., а режисьор на „Трето пространство“ е Хесус Салвадор Тревино. Главните роли се изпълняват от Брус Бокслайтнър, Мира Фърлан, Патриша Толман, Стивън Фърст Ричард Бигс и Клаудия Крисчън. Филмът е излъчен на 19 юли 1998 г. по канал TNT в рамките на петия сезон на сериала.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието на филма се развива по време на събитията от четвъртия сезон на сериала, веднага след края на войната със Сенките. Огромен по размери артефакт е открит случайно в хиперпространството и транспортиран до Вавилон 5. Заинтересовани от находката, десетки учени от Интер-Планетни Експедиции (IPX) пристигат на станцията. Постепенно става ясно, че артефактът е на повече от един милион години и най-вероятно е създаден от Ворлоните. Капитан Джон Шеридан и подчинените му са въодушевени от откритието, но по необясними причини Лита Александър усеща наближаваща опасност.

Поведението на жителите на станцията прогресивно се изменя и става все по-необичайно. Командир Иванова и Вир Кото започват да сънуват странни сънища. Учените от IPX стигат до извода, че артефактът всъщност е портал към ново, трето измерение, различно от хиперпространството и нормалния космос. Чрез тайна Ворлонска програма, скрита в съзнанието ѝ, Лита разкрива, че съоръжението е построено от Ворлоните, за да могат те да „се свържат с боговете“. Когато отварят портала, те се натъкват не на богове, а на агресивна и опасна раса, която заробва много от тях. Въпреки предупреждението на Лита, порталът е активиран, вследствие на което бойни кораби на непознатата раса нападат станцията. Капитан Шеридан е принуден да влезе в артефакта и да детонира атомна бомба, която взривява устройството и затваря вратата към третото пространство завинаги.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]