Ваджрадхара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ваджрадхара

Ваджрадхара (санскрит: वज्रधार Ваджрадхара, тибетски: རྡོ་རྗེ་འཆང། рдо рдже 'чанг (Дордже Чанг); явански: Кабаджрадхаран; японски: 执 金刚; китайски: 金刚 总 持; английски: Държателя на диаманта) е основният изначален Буда или Ади Буда, според школите Гелуг и Кагю на тибетския будизъм.

В еволюцията на индийския будизъм, Ваджрадхара постепенно е изместен от Самантабхадра, който остава "Изначалния Буда" в школата Ниингма или в "Старата школа". Все пак и двамата буда са метафизично еквиваленти един на друг. Постигането на "състоянието на Ваджрадхара" е синоним на пълна реализация.

Според Кагю приемствеността, Ваджрадхара е изначален Буда и е буда на Дармакая. Той е изобразяван като тъмносин на цвят, изразявайки същнината на самото просветление и представлява същността на реализацията на просветление на историческия Буда.[1]

Както такъв Ваджрадхара се смята, че е върховна същност на всички мъжки Буда- аспекти (името му означава носителят на мълнията). Той е тантрична форма на Шакямуни, която се нарича Ваджрадхара. Тантрите са текстове, специфични за Ваджраяна и се смята, че са били преподавани първоначално под формата на тантра от Шакямуни, наречен Ваджрадхара. Той е израз на самото буда състояние както в единична, така и в обединена (на тибетски яб-юм) форма.[2] Счита се, че Ваджрадхара е централен Буда на бащините тантри [3] (тиб. Pha-rgyud) като Гухясамаджа, Yamantaka, и така нататък[4].

От изначалния Буда Ваджрадхара или Самантабхадра произлизат Петте буди на мъдростта (Дхяни буди):

Ваджрадхара и Петте буди на мъдростта често са изобразявани в центъра на мандали.

Ваджрадхара и Самантабхадра са сродни аспекти в тибетски будистки космология с различни имена, атрибути, изяви и иконография. И двете са Дхармакая буди, заради това те са изначални буди, като Самантабхадра е неукрасен - той е изобразяван без никакви атрибути. Обратно, Ваджрадхара е украсен и носи украшения, което обикновено е иконографският образ на Самбхогакая буда. Както Ваджрадхара и Самантабхадра обикновено са изобразени в яб-юм съюз с техните съответни съпруги и са изначалните буди, въплъщаващи празнотата и основната пустота.

Източници[редактиране | редактиране на кода]