Вадим Лазаркевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вадим Лазаркевич
руски художник, живял и творил в България
Вадим Лазаркевич 
Вадим Лазаркевич в работния си кабинет, 1938 г.
Роден: 28 февруари 1895 г.
Починал: 18 февруари 1963 г. (67 г.)

Вадим Вадимович Лазаркевич е руски художник-илюстратор, живял и творил в България през втората половина от живота си. Утвърждава се сред най-популярните за времето си илюстратори на детски книги в страната.

Вадим Лазаркевич е роден в семейството на артилерийския поручик Вадим Константинович и Екатерина Петровна, музикантка по образование. По думите на художника, той наследил дарбата от майка си, която много обичала да рисува цветя, птици и домашни животни. Като малък Вадим прекарал няколко лета, придружавайки баща си и войниците му из Черниговските гори, където се запознал отблизо и обикнал природата и руските народни приказки.

През 1913–1915 година Лазаркевич учи в Петербургската художествена академия при професорите Николай Самошин и Павел Чистяков, както и в частната школа на Я. С. Голдблат. Не успява да завърши следването си поради избухването на Първата световна война.

През 1920 година пристига в България, където започва да работи в издателство „Хемус“ като илюстратор на списания и книги за деца и възрастни. Първата творба за деца, която илюстрира, е негърска приказка за списание „Светулка“, чиито редактори по това време са Елин Пелин и Александър Спасов. Освен към „Светулка“ допринася и към списания „Детска радост“ и „Детски живот“.

В работния си кабинет, 1938 г. Източник: ДА "Архиви"

Сред най-известните илюстрирани от Лазаркевич български детски книги са:

Лазаркевич илюстрира и множество преводни детски книги на световноизвестни писатели като Александър Пушкин, Вилхелм Хауф, Майн Рид, Ръдиард Киплинг, Ханс Кристиан Андерсен, Хенрик Сенкевич.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 1, Издателство на БАН, София, 1980
  • Предговор на книгата „Картинен свят“, Леда Милева, Светослав Минков, Димитър Стоевски, с илюстрации на Вадим Лазаркевич, изд. „Български художник“, София, 1984