Вадим Юсов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вадим Юсов
Вадим Иванович Юсов
руски кинооператор
Роден
Починал
23 август 2013 г. (84 г.)
ПогребанНоводевическо гробище, Хамовники, Русия

Учил вНационален институт по кинематография „С. А. Герасимов“
Активен периодот 1954 г. до 2010 г.
Работил вНационален институт по кинематография „С. А. Герасимов“
НаградиДържавна награда на СССР (1984)
Ленинска премия (1982)
Червено знаме на труда (СССР) (12 април 1974)

Уебсайт

Вадим Иванович Юсов (на руски: Вади́м Ива́нович Юсов) (1929 – 2013) е руски (съветски) кинооператор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1954 г. завършва Всеруския държавен институт по кинематография „С. А. Герасимов“ (ВГИК). Същата година постъпва като асистент-оператор в киностудията „Мосфилм“. От 1957 г. е оператор-постановчик.

Първият му значим филм е „Валяк и цигулка“ на режисьора Андрей Тарковски. С последния го свързва тясно сътрудничество в продължение на много години. Юсов е главен оператор на прочутите филми на Тарковски „Иваново детство“, „Андрей Рубльов“ и „Соларис“.

Поради високия си професионализъм е търсен за сътрудничество от режисьори като Георгий Данеля и Сергей Бондарчук. Юсов е оператор на филма на българския режисьор Николай Корабов „Юлия Вревская“ и филма-експеримент на Никита Михалков „Анна: от 6 до 18“.

В 1979 г. получава званието „Народен артист на РСФСР“. В 1982 г. е удостоен с „Ленинска премия“. От 1979 завежда катедра по операторско майсторство във ВГИК.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Награди и премии[редактиране | редактиране на кода]

  • 1977 – Държавна премия на РСФСР „Братя Василеви“
  • 1982 – Ленинска премия
  • 1988 – приз в категорията „Най-добра операторска работа“ на Международния кинофестивал във Венеция (за филма „Черният монах“)
  • 1991 – премия „Ника“ за „Най-добра операторска работа“ за филма „Паспорт“
  • 1992 – премия „Ника“ за „Най-добра операторска работа“ за филма „Разрив“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Юсов, Вадим Иванович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​