Направо към съдържанието

Вайсхорн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вайсхорн, гледан от селото Мунд в Швейцария

Вайсхорн (на немски Weisshorn - името означава „белия връх“) се нарича планински масив в Пенинските Алпи, разположен на север от централното алпийско било, тоест изцяло в Швейцария. Той е сред най-високите швейцарски масиви, тъй като достига до 4506 м. надморска височина. Ориентиран е от юг на север, започвайки от района на Матерхорн (по-точно от връх Дан Бланш - Dent Blanche) и достигайки чак до река Рона. Това прави дължина на билото около 40 км, а най-високият връх - със същото име като масива - се намира приблизително по средата. От изток е ограден от дълбоката долина Анивие, от запад - от също така дълбоката долина Матертал. От връх Вайсхорн тръгва река Туртмантал, която разделя масива на два отделни хребета. Срещу него на запад се издига друг именит масив - Мишабел, чийто връх Дом с малко изпреварва Вайсхорн. Дълбоко между тях остава селото Ранда, а наблизо е и известното куруртно градче Цермат.

Връх Вайсхорн има форма на триъгълна пирамида и то доста правилна.[1] Трите ръба се спускат под сравнително прави линии на север, юг и изток. От върха билото продължава на север и достига до връх Бархорн (3610 м), а след това до Шварцхорн (3201 м). Той е последният по-забележителен връх преди стръмното спускане към Рона.

Три ледника са останали в масива - Туртман (5 км) и Брунег, които се намират между Вайсхорн и Бархорн от западната страна на билото; и Моминг, разположен между Вайсхорн и Дан Бланш.

Връх Вайсхорн е покорен за първи път на 19 август 1861 г. от ирландския физик Джон Тиндал.[2] Днес изкачването се смята за не по-малко трудно и дълго от това на Матерхорн. Традиционният маршрут е същият, по който е преминал Тиндал - от Ранда по източния ръб. Опасностите не са малко заради стръмните склонове, покрити с лед и сняг.[3] Отнема два или три дни и въпреки това всяка година десетки ентусиасти се заемат с това предизвикателство.

  1. Weisshorn, Zermatt.ch
  2. Fergus Fleming, Killing dragons: the conquest of the Alps, New York 2000, pp. 202-205
  3. Weisshorn, Summitpost.org