Валентина Терешкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Валентина Терешкова
Валентина Владимировна Терешкова
руска космонавтка
Терешкова през 2017 г.
Терешкова през 2017 г.

Родена
6 март 1937 г. (85 г.)
Болшое Масленниково, Ярославска област, СССР

НационалностFlag of the Soviet Union.svg СССР (1937 - 1991)
Flag of Russia.svg Русия (1991 - )
Работила въвпилоткосмонавт
НаградиГерой на Съветския съюз (22 юни 1963)
Октомврийска революция (1971)
Червено знаме на труда (СССР) (1987)
хонорис кауза
Орден „Ленин“ (1963)
Орден „Ленин“ (1981)
Георги Димитров (орден) (9 септември 1963)
Сухе Батор (орден) (май 1965)
За заслуги към Отечеството II степен (6 март 2007)
За заслуги към Отечеството I степен
Кариера в космонавтиката
Престой в космоса2 дни 22 часа 50 мин.
СелекцияГрупа ВВС жени
МисияВосток 6
Семейство
БащаВладимир Терешков
СъпругАндриян Николаев (3 ноември 1963 – 1982)
ДецаЕлена Терешкова

ПодписValentina Tereshkova Signature.svg
Уебсайт
Валентина Терешкова в Общомедия

Валентина Владимировна Терешкова (на руски: Валенти́на Влади́мировна Терешко́ва) е космонавтка от Съветския съюз и първата жена, летяла в космоса на борда на космическия кораб „Восток 6“ през 1963 г.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в с. Болшое Масленниково, Ярославска област, Русия, СССР. След средното училище работи във фабрика за автомобилни гуми, а после учи инженерство. Занимава се с парашутизъм, има 90 скока и звание заслужил майстор на спорта.

В отряда на космонавтите[редактиране | редактиране на кода]

През 1962 г. е включена в женския космонавтски корпус (където остава до 1997 г.), след като от над 400 кандидатки са избрани 5 жени – Татяна Кузнецова, Ирина Соловьова, Жана Йеркина, Валентина Пономарьова и самата Терешкова.

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова лети на борда на „Восток 6“ и става първата жена и първото невоенно лице в космоса. Нейният псевдоним за полета е Чайка. Едновременно на орбита се намира космическият кораб „Восток 5“, пилотиран от космонавта Валери Биковски. В деня на полета е повишена от звание лейтенант в звание капитан.

Никоя от другите 4 жени, избрани с Терешкова, не е летяла. Въпреки плановете за други полети с участие на жени, минават 19 г., преди следващата жена – Светлана Савицка, да участва в космическа мисия.

След полета в космоса завършва с отличие Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ и се дипломира като инженер-космонавт през 1969 г. През същата година женската космонавтска група е разпусната. През 1977 г. защитава докторат по инженерство, автор е на над 50 научни работи, професор. Има военно звание генерал-майор от авиацията.

На 22 януари 1969 г. оцелява при атентат срещу Леонид Брежнев, предприет от бившия съветски офицер Виктор Илин, стрелял погрешно по колата с космонавтите Георгий Береговой, Алексей Леонов, Андриян Николаев, Валентина Терешкова.

Обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

Заема редица отговорни постове, като депутат във Върховния съвет на СССР и член на ЦК на КПСС. През 1968 – 1987 г. оглавява Комитета на съветските жени.

През 1987 – 1992 г. е председател на Президиума на Съюза на съветските дружества за дружба и културни връзки с чужбина. Последният неин пост (до 2006 г.) е ръководител на Росзарубежцентр – агенция при Министерството на външните работи, отговаряща за културните връзки с чужбина.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

В. Терешкова, 1969 г.

На 3 ноември 1963 г. се жени за космонавта Андриян Николаев и ражда (1964) дъщеря им Елена – първото дете на родители космонавти. Терешкова се развежда с Николаев през 1982 г., но бракът им се разпада много преди това. Вторият ѝ съпруг, д-р Шапошников, умира през 1999 г.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Валентина Терешкова е удостоена със званието Герой на Съветския съюз (с медал „Златна звезда“) – най-високото отличие на тогавашния СССР. Наградена е и с много други руски, съветски и чуждестранни отличия. Някои от тях са:

  • от СССР и Русия – ордените „Ленин“ (2 пъти), „Октомврийска революция“, „Червено знаме на труда“, Златен медал „К. Е. Циолковски“ на Академията на науките на СССР, както и орден „За заслуги пред Отечеството“ на Русия (2 пъти);
  • от България – звание Герой на социалистическия труд (с медал „Златна звезда“) и орден „Георги Димитров“ (9 септември 1963), медал „За укрепване на братство по оръжие“ (1976), почетен гражданин (1963) на София, Бургас, Петрич, Стара Загора, Плевен, Варна;
  • от други страни – звания Герой на социалистическия труд на ЧССР, Герой на труда на Виетнам, Герой на Монголия, орден „Карл Маркс“ и медал „Бекер“ на ГДР, „Кръст на Грюнвалд“ на Полша, орден „Държавно знаме“ на Унгария, звание „Най-великата жена на ХХ столетие“.
Пощенска марка на СССР в чест на Терешкова и „Восток 6“

На нейно име са наречени кратер на обратната страна на Луната и малка планета.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]