Валентин Бейкър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Валентин Бекер)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Валентин Бейкър
английски офицер
Valentine baker pasha.jpg
Роден
Починал
Великобритания

Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Братя/сестри Самюъл Уайт Бейкър
Валентин Бейкър в Общомедия

Велентин Бейкър (на английски: Valentine Baker) е английски офицер, генерал-майор. Офицер в армията на Османската армия. Участник в Руско-турската война 1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Велентин Бейкър е роден през 1827 г. във Великобритания в семейството на Самуел Бейкър, успял търговец на захар, банкер и корабовладелец, действащ в Западните Индии. Брат е на Самуел Бейкър, изследователя на река Нил и на британския офицер и по-късно канадски политик Джеймс Бейкър.

Военна кариера започва в Английската армия през 1848 г. Участва в Кримската война (1853-1856) и в действията срещу кафрите в Африка. Командир на 10-и Хусарски полк (1860-1873). Повишен е във военно звание генерал-майор.

През есента на 1876 г. заедно с други английски генералщабни офицери е изпратен на служба в армията на Османската империя. Получава военно звание паша. Работи по реформирането на военното дело в Османската империя и изграждането на укрепителната система пред Цариград.

Участва в Руско-турската война 1877-1878). Командир на дивизия в Орханийската турска ормия. На 16/28 декември 1877 г. дивизията в състав от 8 табура, 3 ескадрона и 7 оръдия е изпратена от Шакир паша при село Ташкесен. Осигурява заслон за изтеглянето на Орханийската турска армия към Софийското поле. Атакуван е от силите на Западния отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. На 19/31 декември след руско настъпление, ожесточен бой и възпламеняване на склада с боеприпаси от пряко попадение на снаряд настъпва паника и остатъците от дивизията се изтеглят.

След войната е представител на султана при провеждането на реформи в Мала Азия (1879). Върховен началник на османските сили в Судан (1883). Завръща се във Великобритания през 1884 г. Автор на трудове за войната и живота в Османската империя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Георгиев Г. Освободителната война 1877-1878, Енциклопедичен справочник, ДИ „П. Берон“, София, 1986, с. 45-46.
  • Frank Jastrzembski, Valentine Baker's Heroic Stand At Tashkessen 1877: A Tarnished British Soldier's Glorious Victory, Pen and Sword, 2017.