Валентин Николов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Валентин Николов
български политик
Роден
Народен представител в:
XLI НС   XLIII НС   

Валентин Алексиев Николов е депутат от партия ГЕРБ в 41-вото и 43-тото Народни събрания. Избран за мажоритарен депутат от 23-ти избирателен район – София 1.

Валентин Николов е в щаба на Генерал Бойко Борисов за избор на Кмет на град София през 2005 година. Учредител е на гражданско движение ГЕРБ. Учредител е на Политическа Партия ГЕРБ на 3 декември 2006 година. От 16 февруари 2011 г. е заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ. От 30 юли 2009 г. до 1 юни 2011 г. е член на Комисията по икономическата политика, енергетиката и туризма, а от 22 октомври 2009 г. до 20 януари 2010 г. е член на Комисията по бюджет и финанси. На 2 септември 2010 г. отново е приет като член на Комисията по бюджет и финанси. На 1 юни 2011 г. става заместник-председател на Комисията по икономическата политика, енергетиката и туризма. Оттогава е и член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Валентин Николов е заместник-председател на Групата за приятелство България-Виетнам. Членува в Групата за приятелство България-Испания, България-Китай, България-Куба, България-Мароко, България-Мексико, България-Норвегия, България-Португалия, България-САЩ, България-Тайланд, България-Унгария и България-ЮАР.

По професия е инженер. Говори английски език и руски език. В 43-тото Народно събрание е заместник-председател на Комися по Енергетика, член на Комисия по наблюдение на ДКЕВР. Женен с едно дете. Валентин Алексиев Николов е роден на 9 август 1971 година в Габрово.

През 1995 г. завършва Технически университет – София, като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене. Николов е и магистър по финансов мениджмънт в СА „Димитър Ценов“ – гр. Свищов. Специализирал е „Политически мениджмънт“ в Летния университет в Страсбург и в Нов български университет. Притежава диплома за вътрешен одитор от MOODY International. Валентин Николов има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата.

На парламентарните избори през 2009 г. е избран за народен представител от квотата на ГЕРБ. Като депутат бе заместник-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси.

От 2011 г. е заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в 41-вото Народно събрание.

На 23 март 2012 г. е избран за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Председател на борда на директорите на БЕХ – Български Енергиен Холдинг. Председател на борда на директорите на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“. Член е на надзора на НЗОК.

През май 2012 година Николов е назначен за изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]