Валентин Попов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Валентин Попов
Valentin popov.jpg
Псевдоним Вотан
Роден 8 ноември 1979 г. (37 г.)
Професия писател
Националност Флаг на България България
Активен период 1996 -
Жанр хорър, трилър, научна фантастика, фентъзи, криминале, мистерия
Уебсайт www.val-popov.com

Валентин Попов  – Вотан е български писател. Пише в разнообразни жанрове, като хорър, научна фантастика, фентъзи, трилър, криминале, мистерия.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Валентин Попов – Вотан е роден на 8 ноември 1979 г. в град Плевен. Завършва средното си образование в СОУ „Христо Смирненски“, и висше образование по специалност „Специална педагогика“ в СУ „Св Климент Охридски“ през 2001 г. След дипломирането си работи по специалността около пет години, след което навлиза в сферата на туризма.

Страстта му е писането на проза, като пише от 17–годишен. Пише разкази, автор е на ревюта на книги, в момента пише два романа с работни заглавия „Отвъд края“ и „Къщата“.

„Отвъд края“ е пост апокалиптичен роман в първо лице единствено число, чието действие се развива на територията на България. Първата глава от романа със заглавие „Кучешката дупка“ е публикувана в сп. „Дракус“ бр. 4/2013 като самостоятелен разказ.

„Къщата“ е роман с много български фолклорни елементи, скокове във времето и приключения.

През април 2014 г. излиза дебютната книга на Валентин Попов, сборникът „Нощта срещу ноември“. В нея са включени 12 разказа. Разказът „Нощта срещу 1 ноември“ е включен в списание „Дракус“ – бр. 2/ 2014 г."

Ноември 2014 година разказа „Дневникът на един луд“ е включен в сборника „Вдъхновени от краля“ на издателство „Gaiana Book & Art“ след конкурс с жури Адриан Лазаровски, Бранимир Събев, Сибин Майналовски, Явор Цанев и Кети Илиева.

На 22 септември 2015 г. от печат излиза и втория сборник на автора – „Пепел от мрак“, който включва двадесет разказа в различни жанрове.

За коледния панаир на книгата през 2015 г. излиза новия сборник с разкази от издателство „Gaiana book & art“, които са отличени в конкурса „451 градуса по Бредбъри“. В този сборник е включен разказа „Когато се събуди в деня на смъртта си“.

Член е на сдружението на българските писатели на ужаса „Lazarus“ от самото му създаване през януари 2016 г.

В първия брой от февруари 2016 г. на сп. „Молив“ е включен разказ „Топли, кафяви очи“.

На 10 март 2016 г. в брой 1 за годината на списание „Дракус“ излиза разказа „Старлайт“, включен в сборника „Пепел от мрак“.

В клубният сборник „Писъци“ на сдружението на българските писатели на ужаса „Lazarus“ участва с „Господарят на болката“. Сборникът излиза на 4 май 2016 г., датата, на която патрона на клуба Адриан Лазаровски трябваше да празнува своя 40 рожден ден.

На 13 юли 2016 г. излиза сборник „Детство“, където тридесет и четири автора се обединяват в благородна инициатива. Книгата е създадена, за да помогне на децата в един от най-трудните им периоди.

На 1 юли 2016 г. излиза третият сборник с разкази „Брод през световете /няколко тъмни и не толкова тъмни истории/“ от издателство „Mont“.

Лауреат на НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА РАЗКАЗ „АТАНАС ЛИПЧЕВ“ – 2016, организиран от Сдружение на писателите – Варна, за разказа „Ангелите нямат крила“ (юни, 2016 г).

На „Еврокон“ 2016 е представен сборникът „Дракус“ – special edition, с жанрови разкази на английски език. В него участва с „Starlight“.

На 22 декември 2016 г. от печат излиза сборника „ПО крилете на гарвана“, в който влизат отличени от конкурс на издателство Gaiana book&art разкази. В него участва и „Огнената бездна“.

На 12 януари 2017 г. е отличен с наградата „Най-добро перо“, присъдена в конкурса „Под върха II“ на Софийски планински клуб, проведена в „Клуб на пътешественика“.

В брой 4/2017 на в. „Форум-Север“ излиза разказа „Влакът“, който за първи път е публикуван в „Брод през световете“ (2016).

В брой 5/2017 на в. „Форум-Север“ излиза разказа „Тебешир“, публикуван за първи път в „Пепел от мрак“ (2015).

В брой 6/2017 на в. „Форум-Север“ излиза разказа „Чаят на госпожа Бърнс“, публикуван за първи път в „Нощта срещу ноември“ (2014)

На 19 април 2017 г. излиза антологията „Мечове във времето“, където участва с разказа „Рапсодия за мрака и светлината“, написан в съавторство с Полина Лъвчиева.

На 28.07.2017 г. е отличен с една от петте равностойни награди на ВТОРИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДРАМАТИЧЕН ЖЕНСКИ ОБРАЗ „АЛБЕНА“ в с. Врабево.

През септември 2017 г. разказът „В мрака на утрешния ден“ и стихотворението „Морето е черно“ са публикувани в сборника „Морето в разкази и стихове“ на издателство „Авиана Бургас“.

В брой 16 от 2017 г. на „Терра Фантастика“ е публикуван разказа „Зелените цифри“.

На 25.09.2017 г. бяха обявени наградите от конкурса „Морето“ на Сдружение „Лумен“, където специална награда печели разказа „Рибоглавец“.

На 31.10.2017 г. разказа "Девширме време" е отличен с втора награда в категория "История и традиции" на конкурса "Изящното перо", организиран от Салон за българска култура и духовност.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • Нощта срещу ноември (2014)
  • Пепел от мрак (2015)
  • Брод през световете /няколко тъмни и не толкова тъмни истории/ (2016)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]