Валентин Цанков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Валентин Цанков
български генерал
Роден
25 август 1956 г. (62 г.)

Националност Флаг на България България

Валентин Цанков Цанков е български офицер, бригаден генерал.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 25 август 1956 г. в Пловдив. Завършва с отличие Висшето военно училище във Велико Търново. Учи във Военната академия „Г.С. Раковски“ (1988-1990 г.) в София, която завършва със златен медал. След това завършва Генералщабна академия в Гърция (1997-1998 г.).[1] Преминава допълнителни курсове в училището на НАТО в Оберамергау в Германия, в Колежа на НАТО в Рим, Европейския център за отбранителни изследвания „Дж. Маршал“ в Гармиш-Партенкирхен, Курс за висши ръководни кадри по управление на отбранителните ресурси, Монтерей, Калифорния, САЩ и други. От 1982 г. е назначен като оперативен офицер в Разузнавателно управление на Генералния щаб като разузнавач VI степен. Преминал е оперативен курс за работа в Служба „Военна информация“ в Москва (1982 – 1983). От 1983 г. е помощник-началник на отдел в Разузнавателното управление на Генералния щаб.[2]

Бил е началник на самостоятелен отдел „НАТО“ в Щаба на Сухопътните войски, Завеждащ службата по отбраната в Постоянната дипломатическа мисия на Република България в Главната квартира на НАТО, Брюксел, Белгия.От 28 август 2002 г. до 7 октомври 2003 г. е директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“.[3][4] От 7 октомври 2003 до 1 март 2004 г. е директор на дирекция „Отбранително планиране и програмиране“ в Министерството на отбраната.[5] Бил е аташе по отбраната в Лондон (2004-2007 г.) във Вашингтон (2010-2011 г.) и съветник на министъра на отбраната.

По време на кариерата си е бил член на българската правителствена делегация в преговорния процес за присъединяване към НАТО; заместник-ръководител, той и военен ръководител на българския екип за преговори с НАТО по пакета на Целите на въоръжените сили – 2003 г., (преди приемането на България в НАТО); секретар на Програмния съвет в МО; член на Съвета по отбрана; секретар на Съвета за провеждане на Стратегическия преглед на отбраната, член на ръководството за разработване на Визия за развитие на въоръжените сили до 2035 г.

Автор на статии и публикации, участник в телевизионни предавания, отнасящи се до националната сигурност на страната, военно-политическата обстановка и актуални въпроси на сигурността.

Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски.

Полиглот. Владее английски, френски, руски и гръцки език.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]