Валентин Цанков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Валентин Цанков
български генерал
Роден

Националност Флаг на България България

Валентин Цанков Цанков е български офицер, бригаден генерал.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 25 август 1956 г. в Пловдив. Завършва с отличие Висшето военно училище във Велико Търново. Учи във Военната академия „Г.С. Раковски“ (1988-1990 г.) в София, която завършва със златен медал. След това завършва Генералщабна академия в Гърция (1997-1998 г.).[1] Преминава допълнителни курсове в училището на НАТО в Оберамергау в Германия, в Колежа на НАТО в Рим, Европейския център за отбранителни изследвания „Дж. Маршал“ в Гармиш-Партенкирхен, Курс за висши ръководни кадри по управление на отбранителните ресурси, Монтерей, Калифорния, САЩ и други. От 1982 г. е назначен като оперативен офицер в Разузнавателно управление на Генералния щаб като разузнавач VI степен. Преминал е оперативен курс за работа в Служба „Военна информация“ в Москва (1982 – 1983). От 1983 г. е помощник-началник на отдел в Разузнавателното управление на Генералния щаб.[2]

Бил е началник на самостоятелен отдел „НАТО“ в Щаба на Сухопътните войски, Завеждащ службата по отбраната в Постоянната дипломатическа мисия на Република България в Главната квартира на НАТО, Брюксел, Белгия. От 28 август 2002 г. до 7 октомври 2003 г. е директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“.[3][4] От 7 октомври 2003 до 1 март 2004 г. е директор на дирекция „Отбранително планиране и програмиране“ в Министерството на отбраната.[5] Бил е аташе по отбраната в Лондон (2004-2007 г.) във Вашингтон (2010-2011 г.) и съветник на министъра на отбраната.

По време на кариерата си е бил член на българската правителствена делегация в преговорния процес за присъединяване към НАТО; заместник-ръководител, той и военен ръководител на българския екип за преговори с НАТО по пакета на Целите на въоръжените сили – 2003 г., (преди приемането на България в НАТО); секретар на Програмния съвет в МО; член на Съвета по отбрана; секретар на Съвета за провеждане на Стратегическия преглед на отбраната, член на ръководството за разработване на Визия за развитие на въоръжените сили до 2035 г.

Автор на статии и публикации, участник в телевизионни предавания, отнасящи се до националната сигурност на страната, военно-политическата обстановка и актуални въпроси на сигурността.

Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски.

Полиглот. Владее английски, френски, руски и гръцки език.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]