Валерий Валент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Валент.

Валерий Валент
римски император
Valent ae3 316.gif
Управление декември 316 – 1 март 317 (съимператор с Лициний)
Лични данни
Роден
Починал
Пълно име Аврелий Валерий Валент

Аврелий Валерий Валент е римски император от декември 316 до 1 март 317. Преди това Валент е бил dux limitis в Дакия, но това е всичко, което се знае за него, поради краткостта на неговото управление.

В първата гражданска война между Лициний и Константин I е сключено примирие на 8 октомври 314. Въпреки това в ранния декември 316, знаейки, че примирието няма да издържи още много, Лициний назначава Валент за съимператор, за да покаже на Константин, че търпението му се е изчерпало.

След разгрома на Лициний в Campus Ardiensis в края на 316 г. или началото на 317 г., Константин сключва мир с него на 1 март 317 г. в Сердика – т.нар. concordia Augustorum, по силата на който Лициний отстъпва европейските си територии без Тракия, а впоследствие детронира и екзекутира Валент.

Лициний ще използва същия похват (със същия нищожен успех) във втората гражданска война с Константин, назначавайки Мартиниан за съимператор.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Valerius Valens“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Римски императори
Лициний Валерий Валент (316317) Лициний
Римска империя