Валерия Месалина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Месалина.

Месалина
'римска императрица'
Messalinaandbritannicus.jpg
Месалина държи Британик, статуя в Лувъра
Лични данни
Родена ок.20 г.
Починала 48 г.
Рим, Италия
Предшествана от Милония Цезония
Наследена от Агрипина Млада
Семейство
Брак Клавдий (император)
Потомци Клавдия Октавия
Тиберий Цезар Британик
Династия Юлиево-Клавдиева (по брак)
Валерии (по рождение)
Баща Марк Валерий Барбат
Майка Домиция Лепида
Месалина в Общомедия

Валерия Месалина (Valeria Messalina), известна само с името Месалина, е римска императрица и третата съпруга на римския император Клавдий. От него има две деца — Клавдия Октавия и Британик. Месалина била известна със своята порочност, властолюбие и жестокост.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Валерия Месалина е единствена дъщеря на Домиция Лепида и Марк Валерий Месала Барбат, консул през 20 г. [1] Нейният баща е син на Марк Валерий Месала Месалин, римски сенатор и два пъти консул. Негова майка (баба на Месалина) е Клавдия Марцела Младша. Майката на Месалина, Домиция Лепида, е най-малкото дете на Антония Старша и консула Луций Домиций Ахенобарб.

През около 38 г. 48-годишният тогава Клавдий се жени за Месалина, която е едва на 18 години. Всъщност Месалина и Клавдий са близки роднини. Бабата на Месалина (Антония Старша) и майката на Клавдий (Антония Младша) са две сестри, деца на Марк Антоний и Октавия.

Месалина ражда на Клавдий син, Тиберий Клавдий Цезар, месец след интронизацията му. Той по-късно ще остане в историята като Британик.

Неуравновесеният Калигула е убит на 24 януари 41 г. Преторианската гвардия обявява за император Клавдий и така Месалина става императрица.

Освен Британик, Месалина ражда на Клавдий и дъщеря — Клавдия Октавия. По-късно тя става първата съпруга на бъдещия император Нерон. Месалина знае, че като майка на престолонаследника е защитена срещу всякакви атаки отвън и безсрамно използва тази си позиция.

Според "Сатири" на Ювенал (6 кн.) Месалина работела в публичен дом под името Лисика, "вълчица". Офорт на Агостино Карачи, края на 16 век

За да премахне враговете си, си служи с клевети. Много от видните сенатори по този начин са екзекутирани. Една от първите ѝ жертви е Юлия Ливила, сестра на Калигула. Месалина е известна и с многобройните си афери. Сред любовниците ѝ са както обикновени актьори така и сенатори. Аферите ѝ остават без последствия, или ги прикривала умело или императорът си е затварял очите. През октомври 48 г. обаче тя прекалява. Докато Клавдий е в Остия, тя се жени за един от любовниците си, кандидат-консула Гай Силий. Верните на императора слуги му докладвали и въпреки колебанията му го убедили да убият Месалина. Заговорът бил приведен незабавно в действие.

Един ден, когато Клавдий бил извън града, на Месалина ѝ хрумнало да си устрои състезание със своя колежка — проститутката Сцила. Напреварата била за това, коя ще обслужи повече мъже за една нощ. Победителка станала Месалина — 50 мъже. С този си подвиг тя дала на науката и историята алтернативното название на нимфоманията — месалинов комплекс.

Името на Месалина е станало нарицателно за жени, заемащи високо положение и отличаващи се с разпуснатост и безсрамие.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. PIR1 V 88; Светоний, Животът на Клавдий, 26.29