Валери Йорданов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Валери Йорданов
български актьор и режисьор
Роден

Уебсайт

Валери Йорданов е български театрален и филмов актьор и режисьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в София, но отраснал в плевенското село Горник – родителите му са северняци.

От 2004 г. играе в Народния театър „Иван Вазов“.[1] Участва и в постановките „Алхимикът“ от Паулу Коелю и „Заешка дупка“ от Дейвид Линдзи – Абер в Театър 199.

Роли в театъра: „Хъшове“, „Йестърдей“, „Алхимикът“, „Френският квартал“, „Крал Лир“, „Дон Жуан“, „С любовта шега не бива“ и други. Изявява се като драматург: „Ловни истории“, „Дивите“.

Играе в най-популярните съвременни български филми, сред които „Откраднати очи“ (2004), „Капанът“ (2003), „Едно пътуване до хоризонта“, „Емигранти“ (2002) и „Хайка за вълци“ (2000).

През 2009 г. е сценарист и прави своя режисьорски дебют, заедно с Иван Владимиров, с филма „Кецове“. Филмът му е избран на фестивалите в Карлови Вари, Манхайм и награден на Московския филмов фестивал. Избран е от Европейската филмова академия и е българското предложение за „Оскар“ за 2012 година.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Има много отличия, сред които две награди „Икар“ за водеща мъжка роля, два „Аскеер“-а за водеща и за поддържаща мъжка роля и „Златна роза“, специален диплом на „ФИПРЕСИ“ от „София Филм Фест“, Награда на Министерството на Културата за популяризиране и развитие на българската култура – 2005 г. и награда Най-добър млад актьор за 2004 г. от фондация „Иван Димов“. Наградата на Съюза на Филмовите Дейци за „Най-добър актьор“ – 2009 г. и наградите на журито и „Бодлив поглед в киното“ на Московския Филмов Фестивал за филма „Кецове“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]