Валтер Каспер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Кардинал Валтер Каспер
германски духовник
Кардинал Валтер Каспер 
Роден: 5 март 1933 г. (85 г.)

Валтер Каспер (на немски: Walter Kasper) (роден на 5 март 1933 г. в град Хайденхайм ан дер Бренц, провинция Баден-Вюртемберг, Южна Германия) е германски католически духовник, доктор на богословските науки, епископ, кардинал, кардинал-дякон на базиликата „Всички светци“ на ул. „Апиа Нуова“ в Рим, епископ на Ротенбург на Некар и Щутгарт (1989 – 1999) и Председател на Папския съвет за християнско единство (от 2001 г.). Един от най-значимите католически богослови на XX век.

Следвал във Висшите духовни семинарии в Тюбинген (там получава докторска степен) и Мюнхен. Ръкоположен за свещеник на 6 април 1957 г. от кардинал Карл Йозеф Лайпрехт. Първоначално служил като викарий в енорията „Пресвято Сърце Исусово“ в Щутгарт, а след това преподавал догматично богословие във Висшата духовна семинария в Мюнстер, бидейки също неин ректор, в периода 1961 – 1969 г. След това преподавал богословие в Тюбинген, където бил ректор на богословския факултет. През 1983 г. изнасял лекции също в Американския католически университет във Вашингтон.

През 1985 г. бил избран да бъде член на Международната богословска комисия и на Академията на науките в Хайделберг. На II извънредна сесия на Световния синод на епископите във Ватикана (ноември-декември 1985 г.) бил специален секретар; взимал участие в следващите години в сесиите на синода вече като епископ.

На 17 април 1989 г. е преконизиран от папа Йоан Павел II за епископ на Ротенбург и Щутгарт. Ръкоположен е за епископ от архиепископ Оскар Зайер, в съслужие с кардинал Карл Леман и епископ Франц Йозеф Кунле. От 1994 г. епископ Каспер е съпредседател на смесената Католическо-протестантска комисия за християнско единство. От 16 март 1999 г. е назначен на работа в Римската курия и става секретар на Папския съвет за християнско единство, като на 31 май 1999 г. напуска управлението на епархиите на Ротенбург и Щутгарт.

На 21 февруари 2001 г. е въздигнат от папа Йоан Павел II в ранга кардинал, а на 3 март папата му поверява поста на председател на Папския съвет за християнско единство.

На 2 април 2005 г., след смъртта на папа Йоан Павел II, както всички служители в Римската курия по време на sede vacante, губи поста си, но е затвърден отново на него от папа Бенедикт XVI на 24 април 2005 г.

На 10 март 2007 г. получава титлата доктор хонорис кауза на Ополския университет. Кардинал Валтер Каспер е също почетен доктор на СУ „Св. Климент Охридски".

кардинал Едуард Идрис Касиди Председател на Папския съвет за християнско единство (3 март 2001 – ...) ...
     Портал „Германия“         Портал „Германия          Портал „Християнство“         Портал „Християнство