Вал Шарамполя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вал Шарамполя
Садовец.jpg
Местоположение
Bulgaria Pleven Province relief location map.jpg
43.29° с. ш. 24.38° и. д.
Вал Шарамполя
Местоположение в България Област Плевен
Страна Флаг на България България
Област Област Плевен
село Садовец
Археология
Вид Земен вал
Период V-VI век
Епоха Римска империя

Вал Шарамполя е земно отбранително съоръжение, състоящо се от изкопан дълбок ров, висок земен вал, както и две каменни кули с порта по средата.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

карта на Вал Шарамполя и Двубазисната крепост

Намира се на 3.2 – 3.5 км по права линия от центъра на с. Садовец, Община Долни Дъбник и на 4.3 – 4.6 км от центъра на с. Бъркач. Съоръжението свързва крепостите Садовско кале и Кожухарско кале. Преграждало е голямо затворено пространство по долината на река Вит. Част е от по-голяма отбранителна система в която се включват още Големаново кале и Горановско кале.

Проучвания и открития[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на вала е около 700 метра. Разположен е в посока запад–изток и пресича стар римски път от Кожухарско кале към Големаново кале. По средата на вала се забелязват две разширения, които Иван Велков видял през 1934 г. Археологът ги третира като кули с размери 4х4 м, изградени от камък, споен с хоросан и с дебелина на стените 1 м. Вероятно между кулите е съществувала порта за затваряне и охрана на римския път.* [1]

Датировка[редактиране | редактиране на кода]

Вал Шарамполя е ранновизантийско отбранително съоръжение, изградена през V-VI век. Безспорно е съществувал паралелно с останалите близки крепости. Когато тези крепости са унищожени в края на VI век от аварите, валът е изоставен. Археолозите предполагат, че в целия отбранителен комплекс са били засени готи като федерати на Източната римска империя, натоварени с охраната на района.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Димитрина Митова-Джонова, Археологически паметници в Плевенски окръг, 1979 г., стр. 61 – 62, ДИ гр. София
  2. В. Динчев. Ранновизантийските крепости в България и съседните земи (в диоцезите Thracia и Dacia). София (Разкопки и проучвания, ХХХV), 2006/ Ventzislav Dintchev – Academia.edu