Ванда Осовска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ванда Осовска
Wanda Ossowska
полска медицинска сестра
Родена
Починала
26 април 2001 г. (88 г.)
Медицина
НаградиКавалерски кръст на Ордена на Възраждане на Полша Кръст на храбрите Кръст на Армия Крайова

Ва̀нда Осо̀вска (на полски: Wanda Ossowska) е полска медицинска сестра и санитарка, по време на Втората световна война работи като куриер в Армия Крайова, затворничка в германските концентрационни лагери Майданек, Аушвиц-Биркенау, Равенсбрюк и Нойщад-Глеве.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ванда Осовска е родена на 28 април 1912 година в село Кунице, близо до Опочно, Руска империя. Завършва училище за медицински сестра при Полски червен кръст. През 1936 година започва работа в санаториум в Лвов.

След началото на Втората световна война (1939) е мобилизирана и назначена като медицинска сестра в хирургичното отделение на военната болница в града. В опит да се присъедини към съпротивата във Варшава е арестувана от НКВД. Затворена е в лвовския затвор Бригитки, където е подложена на изтезания. Когато германците идват в Лвов е освободена. Присъединява се и активно участва в дейността на Армия Крайова. За тези си действия през 1942 година е арестувана и затворена в затвора на Гестапо във Варшава. Впоследствие е преместена в затвора Павляк. По време на петдесет и шестте разпита е подложена на жестоки мъчения. Три месеца е държана в изолирана килия с вързани на гърба ръце. Действията на нейните мъчители не дават резултат. Осъдена на смърт е изпратена в концентрационния лагер Майданек, където прекарва две години. След това е преместена в лагера Равенсбрюк и накрая в Нойщад-Гливе. В лагерите работи като медицинска сестра. През 1945 година съюзническите сили освобождават лагерите и тя се завръща във Варшава. В следвоенния период работи като операционна сестра.

Ванда Осовска умира на 26 април 2011 година във Варшава.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Benedict, Susan et al. Wanda Ossowska (1912 – 2001) and Stanisława Leszczyńska (1896 – 1974): Polish nurses working under Nazi Occupation. Journal of medical biography, 2011. p. 168 – 170. (на английски)