Ванила секс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фреска от Помпей изобразаваща конвенционален секс

Ванила секс или накратко ванила (или още както е наричан обикновено конвенционален секс) е жаргонното наименование, което описва културните поведения, които са базирани на най-стандартното и конвенционално в сексуалността, като се има предвид, че различните култури, субкултури и дори индивиди имат известни или дори големи различия във възприемането на идеята за „конвенционалност“. Често под ванила секс се имат предвид сексуални практики, които по никакъв начин не включват елементи на БДСМ, подпляскване или фетишизъм.

Терминът „ванила“ или още „ванила секс“ идва в български от английското vanilla, което произлиза от ваниловия екстракт, като основен овкусител на сладоледа и като продължение на този смисъл на идеята за обикновено и конвенционално. В този смисъл, терминът vanilla в английски е понякога използван като обида[1], за да опише някой, който е твърде конвенционален или нежелаещ, страхуващ се да предприеме рискове, както в сексуални, така и в несексуални контексти.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Сред хетеросексуалните двойки на Запад (особено САЩ) конвенционалният или както тук е наричан ванила секс се отнася до т.нар. Мисионерска поза. На запад същият термин може да означава секс без проникване между хомосексуални мъже. В България под този термин се разбира липсата на сурови елементи на подчинение и БДСМ, и фетишизъм, както и отказът на някои жени от подразбираща се по дефиниция стриктно изразена подчинена хетеросексуална позиция и по подразбиране подчинен по-груб секс (анален секс в „кучешка поза“ и т.н. [2]). Като цяло в чужбина ванила сексът описва сексуални практики невключващи по-груб секс, БДСМ и фетишизъм.

Във взаимоотношенията, когато единият партньор предпочита по-неконвенционални форми на сексуалноизразяване, другият партньор, който не се „радва“ на подобни практики се нарича „ванила партньор“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Папи нарича с ирония Шейн „Ванила“ в 4-ти сезон на сериала еЛ връзки
  2. www.espressivo-club.com
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Conventional sex в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​