Ваньо Вълчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ваньо Вълчев
български поет, писател, театрал, кино и телевизионен режисьор и журналист
Роден

Националностбългарин
Учил вСофийски университет
Литература
Награди„Златен пегас“ (2016)
Семейство
ДецаИвайло Вълчев

Ваньо Вълчев е български поет, писател, театрал, кино и телевизионен режисьор и журналист.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 септември 1937 г. в София.[1] Прекарва детството си в село до Горна Оряховица. Получава гимназиалното си образование в Свищов. Завършва Софийския университет. Работи като учител и възпитател в Каблешково, област Бургас, а след това е кореспондент на Българска национална телевизия в Бургас. Работи в Профсъюзния дом на културата и участва в Работнически сатиричен театър в Бургас.[2] Води предаването „Неделна мозайка“ по телевизия „Скат“. Съосновател и председател на дружеството „Български писател“ в Бургас. Той е сред учредителите на сдружението „Бургаска писателска общност“.[1]

През 2016 г. получава наградата „Златен Пегас“ за цялостно творчество и принос в развитието на бургаската и националната литература.[1] Автор е на текстовете на песните „Телефонна любов“, „А дали е така?“, „Огън от любов“ и други.[2]

Почетен гражданин на Бургас (2002).[3]

Негов син е писателят и сценарист Ивайло Вълчев.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Цонева, Кристина. Поезията на нежния лирик Ваньо Вълчев // lira.bg, 14 септември 2017 г. Посетен на 10 юли 2018 г.
  2. а б Кехайова, Мария. Поетът Ваньо Вълчев: „Еднакво се раждаме, различно умираме“ // trud.bg, 22 април 2017 г. Посетен на 10 юли 2018 г.
  3. С Протокол №40/13.-27 ноември 2002 г. на Общински съвет – Бургас. Виж Удостоени лица със званието Почетен гражданин на град Бургас, сайт на Община Бургас.