Ваня Добрева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ваня Добрева
български политик
Родена
20 юли 1965 г. (54 г.)

Образование Софийски университет
Научна дейност
Област Филология
Образование Софийски университет
Работила в ЮЗУ „Неофит Рилски“
УниБИТ
Публикации „Технология на историческата драма (Войников – Друмев – Вазов)“ (1997)
Политика
Партия БСП
Депутат
XLI НС   XLII НС   

Ваня Добрева е изследовател на българската литература и култура, публицист и политик. Доктор на филологическите науки, професор. Зам.-министър на образованието и науката в правителството на Сергей Станишев.Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 41-то и 42-то Народно събрание.[1] Председател на Комисията по образование и наука в 42-то Народно събрание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ваня Добрева е родена на 20 юли 1965 година в град София. Завършила е НГДЕК „Константин Кирил Философ“[2][3] През 1990 година се дипломира като магистър по „Българска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи последователно като репортер, редактор и зам.-главен редактор. През 1996 година след защита на дисертация на тема: „Структурообразуващи принципи и елементи на Вазовата историческа драма в контекста на Българското възраждане (Войников и Друмев)“, получава образователната и научна степен доктор. От 1998 г. е редовен асистент по балкански литератури, а от 2007 г. - доцент в катедра „Литература“ и катедра „Етнология и балканистика“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. От 2008 г. чете лекции и води лекции върху история на българската възрожденска драматургия в СВУБИТ.

През 2010 г., след защита на голям докторат на тема „Типология и архитектоника на комедията през Българското възраждане“, ВАК ѝ присъжда научната степен доктор на филологическите науки. От 2012 година е професор в катедра „Културно-историческо наследство“ на УниБИТ.

Автор е на монографиите „Технология на историческата драма (Войников – Друмев – Вазов)“ (1997), „Възрожденска историческа драма“ (сборник – съставителство и научна студия, 1997); „Българската възрожденска комедия. Типология и архитектоника“ (2011), „Прочити и наследства. Из възрожденската книжнина (2015). Научните ѝ интереси са свързани с проучване и осветляване на въпроси от възрожденската литература и култура, на историческата драматургия и комедия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]