Ваня Добрева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ваня Добрева
български политик
Родена

Образование Софийски университет
Научна дейност
Област Филология
Образование Софийски университет
Работила в ЮЗУ „Неофит Рилски“
УниБИТ
Публикации „Технология на историческата драма (Войников – Друмев – Вазов)“ (1997)
Политика
Партия БСП
Депутат
XLI НС   XLII НС   

Ваня Добрева е изследовател на българската литература и култура, публицист и политик. Доктор на филологическите науки, професор. Зам.-министър на образованието и науката в правителството на Сергей Станишев.Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 41-то и 42-то Народно събрание.[1] Председател на Комисията по образование и наука в 42-то Народно събрание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ваня Добрева е родена на 20 юли 1965 година в град София. Завършила е НГДЕК „Константин Кирил Философ“[2][3] През 1990 година се дипломира като магистър по „Българска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи последователно като репортер, редактор и зам.-главен редактор. През 1996 година след защита на дисертация на тема: „Структурообразуващи принципи и елементи на Вазовата историческа драма в контекста на Българското възраждане (Войников и Друмев)“, получава образователната и научна степен доктор. От 1998 г. е редовен асистент по балкански литератури, а от 2007 г. - доцент в катедра „Литература“ и катедра „Етнология и балканистика“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. От 2008 г. чете лекции и води лекции върху история на българската възрожденска драматургия в СВУБИТ.

През 2010 г., след защита на голям докторат на тема „Типология и архитектоника на комедията през Българското възраждане“, ВАК ѝ присъжда научната степен доктор на филологическите науки. От 2012 година е професор в катедра „Културно-историческо наследство“ на УниБИТ.

Автор е на монографиите „Технология на историческата драма (Войников – Друмев – Вазов)“ (1997), „Възрожденска историческа драма“ (сборник – съставителство и научна студия, 1997); „Българската възрожденска комедия. Типология и архитектоника“ (2011), „Прочити и наследства. Из възрожденската книжнина (2015). Научните ѝ интереси са свързани с проучване и осветляване на въпроси от възрожденската литература и култура, на историческата драматургия и комедия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]