Ван (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ван.

Ван
Сателитна снимка на езерото
Сателитна снимка на езерото
Местоположение Източна Турция
Координати 38°36′57″ с. ш. 42°51′57″ и. д. / 38.615833° с. ш. 42.865833° и. д.
Притоци Бендимахи, Зейлан Дереси, Карасу, Мичингер
Отток няма
Дължина 120 км
Ширина 80 км
Площ 3 755 кв.км.
Воден обем 630 куб.км.
Острови 4
Населени места Ван, Татван
Ван в Общомедия

Ван (на турски: Van Gölü, на арменски: Վանա լիճ, на кюрдски: Gola Wanê, Гола Уане, на османски турски: وان كولى) е солено безоточно езеро с тектоничен произход, разположено в Арменското плато, Източна Турция. То е най-голямото содово езеро в света и четвърто по площ безотточно езеро. Езерото е със обща площ от 3 574 км2, надморска височина 1648 метра, широчина 119 км, дължина на бреговата линия 430 км, средна дълбочина 161.2 м и дълбочина 451 метра. Общата водосборна площ на езерото е 15 000 км2. В него се вливат малки 4 реки - Бендимахи, Зейлан Дереси, Карасу, Мичингер. Нивото на водата е непостоянно, като през юли - август е с около 50 см. по-ниско в сравнение с пролетта. Четирите най-големи острова в езерото са - Акдамар, Чарпанак, Адър и Куш.

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Карта на езерото Ван от 19 век, изготвена от английски изследовател

Езерото Ван се споменава в исторически и географски произведения от древни времена. В месопотамските източници езерото Ван се споменава под името "Море от Nairi". Древния географ Страбон описва езерото Ван:

Налице са също големи езера в Армения. ... Арсен, известен също като Тоспитас. Той съдържа сода почиства и възстановява облеклото. Въпреки това, поради тази смес от сода езеро негодно за пиене.

В допълнение, Страбон позовавайки се на Ератостен, твърди че река Тигър преминава през средата на езерото Ван (че в тази част на езерото водата е прясна) и след това изчезва и се появява отново на друго място.

В научно изследване на езерото започнало в средата на 19 век, когато възползвайки се от влиянието на Великобритания в региона, близост до езерото са допуснати няколко европейски пътешественици и изследователи. Голяма част от тях са били ангажирани в картографиране и описание на терена, а някои, включително и известния английски археолог Остин Лейърд, заинтересован от останките на царство Урарту, чийто крепости са на острови в езерото. През този период са публикувани няколко описателни и картографски работи, относително точно определена област на езерото и височината над морското равнище, но сериозно подценява максималната му дълбочина.

Основните географски проблем в този период е търсенето на водния поток от езерото Ван и връзката му с басейна на реките Тигър и Ефрат. Наличието на такава връзка се приема въз основа на надморската височина и разпространените слухове сред местното кюрдско население.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Езерото Ван се намира в западната част на котловината с тектонски произход, която е заобиколена от няколко планински вериги: Източен Тавър на юг, Кюрдските планини на изток и хребета Антитавър от североизток. В западната и северозападната част на басейна се намират няколко изгаснали вулкана, включително стратовулканите Сипан и Немрут. В средата плейстоценната епоха, преди около 200 хиляди години, изригването на Немрут формира поток от лава, която е над 60 километра, която блокира притока на вода от басейна в Ван към Мушската котловина, свързваща го с водосборния басейн на река Мурат, което е довежда до образуването на езерото.

Пейзажи от езерото Ван
Van1 20 modified.jpg
Lake Van 02.jpg
Lake Van 01.jpg
LakeVan (south) 02.jpg
Изглед към южния бряг и планината Източен Тавър. Изглед към остров Ахтамар. Изглед към северния бряг на езерото. Южния бряг на езерото.

Физиография[редактиране | редактиране на кода]

Общата площ на езерото Ван е 3 574 км2, което го прави най-голямото езеро в Турция и второ по площ езеро в Близкия изток, след езерото Урмия. То се намира на височина 1648 метра над морското равнище, има неправилна форма, която много напомня на триъгълник. Ширина на езерото в най-широката си част е 119 километра. Езерото е по-плитко в сверната си част, в южните си части достига 451 метра дълбочина. Средната дълбочина на езерото Ван е 161.2 метра, а общият обем на водата 576 км3. Бреговете на езерото са предимно стръмни. В езерото Ван има много малки острови, особено в близост до брега, както и четири големи острова - Акдамар, Чарпанак, Адър и Куш. Акдамар е най-големият остров, разположен в северната част на езерото. Чарпанак се намира край източния бряг на острова, Адър и Куш са близо един до друг на южния бряг на езерото. Не е далеч от езерото Ван са разположени езерата Назик (на северозапад, 1870 м над морското равнище), Назик (на изток, 1890 м над морското равнище) и Арин (на север).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]