Ван (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Ван.

Ван
Van Gölü
Վանա լիճ
Gola Wanê
Гола Уане
وان كولى
— безотточно —
Сателитна снимка на езерото
Сателитна снимка на езерото
Местоположение в Турция
Местоположение Източна Турция
Координати 38°36′57″ с. ш. 42°51′57″ и. д. / 38.615833° с. ш. 42.865833° и. д.
Притоци Бендимахи, Зейлан Дереси, Карасу, Мичингер
Отток няма
Дължина 120 km
Ширина 80 km
Площ 3755 km²
Дълбочина 451 m
Воден обем 630 km³
Надм. височина 1640 m
Острови 4
Населени места Ван, Татван
Ван в Общомедия

Ван (на турски: Van Gölü; на арменски: Վանա լիճ; на кюрдски: Gola Wanê, Гола Уане, на османски турски: وان كولى) е солено безотточно езеро с тектоничен произход, разположено в Арменското плато, Източна Турция. То е най-голямото содено езеро в света и четвърто по площ безотточно езеро. Езерото е с обща площ от 3574 km2, надморска височина 1648 m, широчина 119 km, дължина на бреговата линия 430 km, средна дълбочина 161,2 m и дълбочина 451 m. Общата водосборна площ на езерото е 15 000 km2. В него се вливат малки 4 реки – Бендимахи, Зейлан Дереси, Карасу, Мичингер. Нивото на водата е непостоянно, като през юли – август е с около 50 cm по-ниско в сравнение с пролетта. Четирите най-големи острова в езерото са Акдамар, Чарпанак, Адър и Куш.[1]

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Карта на езерото Ван от 19 век, изготвена от английски изследовател

Езерото Ван се споменава в исторически и географски произведения от древни времена. В месопотамски източници езерото Ван се споменава под името „Море от Nairi“. Древният географ Страбон описва езерото Ван:

Налице са също големи езера в Армения. ...Арсен, известно също като Тоспитас. То съдържа сода, почиства и възстановява облеклото. Въпреки това, поради този примес от сода водата от езерото е негодна за пиене.

В допълнение Страбон, позовавайки се на Ератостен, твърди, че река Тигър преминава през средата на езерото Ван (че в тази част на езерото водата е прясна) и след това изчезва и се появява отново на друго място.

В научно изследване на езерото, започнало в средата на 19 век, когато, възползвайки се от влиянието на Великобритания в региона, в близост до езерото са допуснати няколко европейски пътешественици и изследователи. Голяма част от тях са били ангажирани в картографиране и описание на терена, а някои, включително и известния английски археолог Остин Лейърд, е заинтересован от останките на царство Урарту, чиито крепости са били на острови в езерото. През този период са публикувани няколко описателни и картографски работи, относително точно е определена областта на езерото и височината над морското равнище, но сериозно е подценена максималната му дълбочина.

Основният географски проблем в този период е търсенето на водния поток от езерото Ван и връзката му с басейна на реките Тигър и Ефрат. Наличието на такава връзка се приема въз основа на надморската височина и разпространените слухове сред местното кюрдско население.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Езерото Ван се намира в западната част на котловината с тектонски произход, която е заобиколена от няколко планински вериги: Източен Тавър на юг, Кюрдските планини на изток и хребета Антитавър от североизток. В западната и северозападната част на басейна се намират няколко изгаснали вулкана, включително стратовулканите Сипан и Немрут. В средата на плейстоценната епоха, преди около 200 хиляди години, изригването на Немрут формира поток от лава, която е над 60 km, която блокира притока на вода от басейна във Ван към Мушката котловина, свързваща го с водосборния басейн на река Мурат, което е довежда до образуването на езерото.[1]

Пейзажи от езерото Ван
Van1 20 modified.jpg
Lake Van 02.jpg
Lake Van 01.jpg
LakeVan (south) 02.jpg
Изглед към южния бряг и планината Източен Тавър. Изглед към остров Ахтамар. Изглед към северния бряг на езерото. Южния бряг на езерото.

Физиография[редактиране | редактиране на кода]

Общата площ на езерото Ван е 3574 km2, което го прави най-голямото езеро в Турция и второ по площ езеро в Близкия изток след езерото Урмия. То се намира на височина 1648 m над морското равнище, има неправилна форма, която много напомня на триъгълник. Ширина на езерото в най-широката си част е 119 km. Езерото е по-плитко в северната си част, в южните си части достига 451 m дълбочина. Средната дълбочина на езерото Ван е 161,2 m, а общият обем на водата 576 km3. Бреговете на езерото са предимно стръмни. В езерото Ван има много малки острови, особено в близост до брега, както и четири големи острова – Акдамар, Чарпанак, Адър и Куш. Акдамар е най-големият остров, разположен е в северната част на езерото. Чарпанак се намира край източния бряг на острова, Адър и Куш са близо един до друг на южния бряг на езерото. Недалеч от езерото Ван са разположени езерата Назик (на северозапад, 1870 m над морското равнище), Назик (на изток, 1890 m над морското равнище) и Арин (на север).[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]