Вардарски стил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лесновският манастир „Свети Архангел Михаил“

Вардарският стил (също и Македонски стил или школа) е направление в храмовата архитектура и изобразителното изкуство, което възниква на територията на Вардарска Македония и днешно Косово в края на XIII и началото на XIV век.

За разлика от предходния Рашки стил, Вардарският стил възниква под влияние на Палеологовия ренесанс в архитектурата и изкуството (фрески и икони). От сградите и фреските на църквите и манастирите съградени във вардарски стил лъха стилност и богатство, което е следствие на стопанския подем в Рашката държава след възобновяване на рудодобива, и особено на този на сребро, по времето на Стефан Урош I.

Обекти[редактиране | редактиране на кода]

Манастири[редактиране | редактиране на кода]

Църкви[редактиране | редактиране на кода]

Стенописи[редактиране | редактиране на кода]

Иконостас[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mazedonische Schule“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Македония“         Портал „Македония