Варненски делфинариум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Аерофотография на Варненския делфинариум, 1998 г.
Варненският делфинариум отвътре
Варненски делфинариум

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина в град Варна. Открит е на 11 август 1984 година и разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра, и се пълни с морска вода чрез специална помпена система. Водата се извлича от Черно море на 150-160 метра от брега и дълбочина 3-6 метра, където тя е най-чиста и се подлага на преработка преди да достигне до басейна. Делфинариумът разполага и с кафе-сладкарница с прозрачна стена към аквариума.Super

В момента във варненския делфинариум има пет делфина - 3 женски и 2 мъжки - Кимбо, Доли и Мика (най-известния) са донесени от далечните брегове на Гватемала и Куба, а Йоана и Бимбо са родени във Варненския делфинариум.

Идеята за създаването в България на делфинариум на черноморското ни крайбрежие за пръв път е лансирана от зоолога Николай Боев. В първоначалната си формулировка тя се е отнасяла за южното ни Черноморие.[1]Цяло десетилетие той не се отказва от нея. Дори в плановете за развитието на тогавашния национален парк "Ропотамо" бил изготвен и проект за неговото изграждане.[2] Той обаче останал нереализиран. Построен бил делфинариум във Варна. Той е вторият на Черно море след този в Батуми (Грузия).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Боев, Н. 1966. Човекът - приятел или враг на делфините. - в. „Поглед“, бр. 20/16.05.1966.
  • Боев, Н. 1975. Едно предложение: делфинариум като Батумския. - в. „Вечерни новини“/ 09.0831975.