Василевс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Серебърна монета на Антиох I с надпис ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ („василевс Антиох“)

Василевс (на старогръцки: βασιλεύς (basileús), генитив: βασιλέως (basiléōs), мн.ч.: βασιλεῖς, basileis, новогръцки: βασιλιάς (vasiljás: „крал“) е гръцка титла, на императора на Византийската империя, също на множество микенски и гръцки владетели и крале в Древна Гърция.

Женската форма е Василевсa, на старогръцки: βασίλισσα, и се използва за съпругата на един крал (цар) както и за управляващи царици (монарси).

Използвана e през Античността в гръцките полиси. През Средновековието е носена от римските (византийските) императори. За пръв път тази титла официално е използвана от император Ираклий (610-641 г.) едва през 629 г. по случай победата му над персите, независимо от факта, че гръкоезичното население на Империята от векове използва тази титла за обозначението на римския император. Преди тази дата римските императори на гръцки език са наричани също така и автократори.

Титлата василевс замества римските титли „император“ и „август“ , както гръцкият език измества постепенно латинския като официален език в двореца и войската, с което се финализира процесът на елинизация на Източна Римска империя.

Положилият началото на нова управляваща империята династия Ираклий управлява една по същността си елинска културна империя, приела отдавна християнската вяра и стъпила на старите римски държавноправни традиции.

В българската историография поданиците на василевса са известни като ромеи (римляни) или византийци.

Източници[редактиране | редактиране на кода]