Василий Аргамаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Василий Аргамаков
руски офицер
Василий Аргамаков 
Роден: 1840
Починал: 28 юли 1898

Василий Федорович Аргамаков (на руски: Василий Федорович Аргамаков) е руски офицер, генерал-майор, участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Василий Аргамаков е роден в Русия през 1840 г. в семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва I-ви кадетски корпус. Действителна военна служба започва с първо офицерско звание прапоршчик (1859).

Руско-турска война[редактиране | редактиране на кода]

При обявяване на Руско-турската война (1877 – 1878) е назначен за командир на 61-ви владимирски пехотен полк. Военно звание полковник. Включен е в състава на Отряда на генерал-майор Михаил Скобелев. Участва в борбата за Плевен: атаката на Зелените височини и третата обща атака на града (30 август 1877 г.) Полкът, воден лично от полк. Аргамаков, успява да превземе редута Кованлък. Не получава исканата поддръжка и с цената на много жертви се оттегля. Сред загиналите е комендантът на редута майор Фьодор Горталов. С императорска заповед воините на полка носят паметен отличителен знак „За взятие редута под Плевной 30 август 1877 г.“

Участва в зимното преминаване на Стара планина в състава на Южния отряд (командир, генерал-лейтенант Фьодор Радецки). Сражава се храбро в битката при Шейново, която завършва с пленяването на Западната османска армия (на Вейсел паша). Командир е на авангарда на Отряда на ген. Михаил Скобелев. Полк. Аргамаков е сред първите влезли в превзетия Адрианопол. Награден е със Златно оръжие „За храброст“, Орден „Свети Владимир“ III ст. и Орден „Свети Станислав“ I ст. Повишен е в звание генерал-майор (1878).

След войната[редактиране | редактиране на кода]

Продължава службата в Руската армия. Излиза в запаса през 1886 г.

Генерал-майор Аргамаков е сред видните познавачи на стрелковото дело в Руската императорска армия. Автор на практически ръководства по стрелба.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Список генералам по старшинству. Исправлено по 1 сентября 1879 года. Санкт Петербург, 1879, с. 1039
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Аргамаков, Василий Федорович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.