Василий Лавров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Василий Лавров
Василий Николаевич Лавров
руски офицер

Роден
Тулска губерния, Руска империя
Починал

Националност Флаг на Русия Русия
Василий Лавров в Общомедия

Василий Николаевич Лавров е руски офицер, генерал-майор. Участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Василий Лавров е роден на 27 април/9 май 1838 г. в Епифановски уезд на Тулска губерния семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва с отличие Николаевското училище за гвардейски юнкери с производство в първо офицерско звание прапорщик и зачисление в Конно-гренадирски полк (1855).

Завършва Николаевската академия на Генералния щаб и е повишен във военно звание поручик (1857). Преведен е в гвардейския щаб.

Командирован е във 2-ра гвардейска пехотна дивизия с командир генерал-майор Иван Ганецки и участва в потушаването на Полското въстание (1863 – 1864).

По-късно е старши адютант в щаба на гвардейската пехотна дивизия в Санктпетербургски военен окръг, офицер за особени поръчки при Главнокомандващия войските в този окръг и началник на щаба на 2-ра гвардейска пехотна дивизия. Последователно е повишен във военно звание полковник от 1866 г. и генерал-майор от 1875 г. Назначен е за командир на лейб-гвардейски Финландски полк (1876).

Участва в Руско-турската война (1877 – 1878). Лейбгвардейски Финландски полк е в състава на Западния руски отряд с командир генерал-лейтенант Николай Криденер. Участва в боевете при Плевен. На 12 октомври/24 октомври 1877 г. в битката при Горни Дъбник е ранен в стомаха. Изнесен е от бойното поле и умира на следващия ден 12/25 октомври 1877 г.

Надгробен паметник на генерал-майор Василий Лавров. Орловска област (Русия)

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Генерал-майор Василий Лавров винаги е бил пример на подчинените си, като по време на поход е водел пеша най-отпред полковата колона, както и във време на атака. И до днес в музея на лейбгвардейския Финландски полк се пази като свещена реликва неговия прострелян и окървавен мундир по време на боя на 24 октомври 1877 г. [1]

В памет на победите на руските войски в битките при Горни Дъбник и Телиш и в негова чест на мястото на бойното поле при Горни Дъбник е изграден Парк-музей „В. Н. Лавров“

Името му е изписано на братската могила на лейбгвардейски Финландски полк.

Върху масивен каменен блок е монтирана плоча с неговия лик.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Георгиев Г. Освободителната война 1877 – 1878, Енциклопедичен справочник, ДИ „П. Берон“, София, 1986, с. 102.
  • История Лейб-гвардии Финляндского полка 1806 – 1906 гг. Часть третья, Санкт Петербург. 1906.
  • Сборник материалов по Русско-Турецкой войне 1877 – 78 гг. на Балканском полуострове, Вып. 59. 1906 // Дневники 2-й гв. Пехотной дивизии и л.-гв. 2-й Артиллерийской бригады.
  • Тодорова Г., Василева М., Паметници на признателността в Плевенски окръг, София, 1976 г.