Василий Суриков (филм, 1959)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Василий Суриков
Василий Суриков
РежисьориАнатолий Рийбаков
СценаристиЕмил Брагинский
Василий Яковлев
В ролитеЕвгений Лазарев
Лариса Кадочникова
МузикаВладимир Юровский
ОператорГавриил Егиазаров
РазпространителМосфилм
Жанрбиографичен филм
драма
Премиера1959
Времетраене94 минути
Страна СССР
Езикруски
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb

„Василий Суриков“ (на руски: Василий Суриков) е съветски историко- биографичен филм от 1959 година, заснет от Мосфилм и разказващ за живота на известния руски художник Василий Суриков.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В края на шестдесетте години на XIX век, благодарение на финансовата подкрепа от страна на красноярския меценат златопреработвател, П. И. Кузнецов (Владимир Белокуров), талантливият юноша Василий Суриков (Евгений Лазарев) заминава за Санкт Петербург и след тримесечна подготовка полага изпити за постъпване в Художествената академия.

Независимо от това, че първата му картина е закупена от мецената на изкуствата Павел Третяков, създаването на всяка следваща негова творба му отнема много време и сили, заради високите изисквания, които Суриков си е поставил сам на себе си.

Вярна помощница на художника е неговата съпруга Лиза (Лариса Кодочникова), чиято преждевременна смърт принуждава Суриков да се завърне в родния Красноярск. В тези тежки мигове, дружески съвети и опора му дават неговите приятели, също художници Иля Репин (Георгий Вицин) и Иван Крамской (Иван Кудрявцев).

Едно известно време Суриков дружи с Алексей Луньов (Генадий Юдин), млад и многообещаващ художник, който обаче разменя таланта си за дребни салонни поръчки. Яркото начало на кариерата му бързо залязва, а живота му приключва в болезнено безумие.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Василий Суриков (фильм)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​