Василий Чичагов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Василий Яковлевич Чичагов

Василий Яковлевич Чичагов (28 февруари (11 март) 1726 - 4(16) април 1809, Петербург) руски мореплавател, адмирал (1782).

Завършва училището за навигационни науки. Няколко години стажува във флота на Англия. От 1742 е в Балтийския флот.

През 1763 Михаил Ломоносов разработва план за усвояване на кратък морски път от Европа до Тихия океан. Той предполага, че през лятото на 500-700 версти от северните брегове на Европа морето е свободно от тежки ледове и корабите могат да преминат от Шпицберген до Камчатка през поляса до Беринговия проток. По негова инициатива през 1764 е организирана секретна правителствена експедиция и за неин ръководител е назначан капитан 1-ви ранг Василий Чичагов. Предполага се, че тя ще се срещне с другата секретна експедиция възглавявана от Пьотър Креницин, действаща в района на Беринговия проток. През лятото на 1764 започва строежа на три кораба за полярно плаване, като за техни командири, освен Чичагов са назначени Василий Бабаев и Никифор Панов.

В началото на май 1765 трите кораба отплават от Кола на северозапад и на 23 юли на северозапад от Шпицберген достига до 80º 26` с.ш., където са спрени от тежки ледове и се завръщат в Архангелск. През лятото на 1766 Чичагов п овтаря опита си да премине през Северния полюс до Тихия океан. На 18 юли достига до 80º 30` с.ш., но отново е принуден да отстъпи поради непроходимите ледове. Тази задача поставена от великия Ломоносов тогава сега знаем, че е невъзможна да се осъществи с платноходни кораба и даже с дизелови ледоразбивачи. За първи път такова плаване и извършено от атомния ледоразбивач "Арктика", който на 17 август 1977 успява да достигне до Северния полюс.

По време на Руско-турската война (1768-1774) командва отряд от донската флотилия, която отбранява Керченския проток. На 26 ноември 1773 за проведените 18 сражения по време на войната е награден с орден Свети Георги IV степен.

От 1775 е член на Адмиралтейската колегия.

Като командващ Балтийския флот побеждава шведския флот по време на Руско-шведската война (1788-1790) в Еландското (1789), Ревелското (1790) и Виборгското сражения. За победата в Ревелското сражение е награден с орден Андрей Първозванни. На 26 юли 1790 за победата във Виборгското сражение е награден с орден Свети Георги I-ва степен.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Чичагов, Василий Яковлевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.