Василиос Цимбидарос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Василиос Цимбидарос
Βασίλης Τσιμπιδάρος
гръцки революционер

Роден
1880 г.
Починал
16 юли 1907 г. (27 г.)

Василиос Цимбидарос или капитан Васос, Цимбидас (на гръцки: Βασίλης Τσιμπιδάρος, Καπετάν Βάσος, Τσιμπιδάς) е гръцки революционер, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Отпред: Николаос Цотакос (четвърти), Василиос Цимбидарос (пети), Теодорос Мандувалос (шести), Григорис Ронгакос (седми), Георгиос Цуканданас, Панаотис Икономакос, Теодорос Георгалис и други.
Цимбидарос като четник

Василиос Цимбидарос е роден през 1880 година в село Кареа на полуостров Мани. Негови братя са политикът и писател Потис Цимбидарос и писателят Георгиос Цимбидарос, известен като Георгиос Фтерис (Γεώργιος Φτέρης).

Василиос участва като доброволец в Гръцко-турската война през 1897 година. До лятото на 1907 година служи в Девети пехотен полк в Каламата като лейтенант.

През юни се присъединява към гръцката въоръжена пропаганда и влиза в Македония с четата на Николаос Цотакос (капитан Гермас), в която е втори капитан.[1] Отличава се в сражението край Габреш. Край Лошница в планината Синяк (Синяцико) четата им е предадена от местни българи и в сражение с турски аскер на 16 юли 1907 двамата загиват с още 23 четници.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония