Василка Лазева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Василка Лазева
българска революционерка и просветна деятелка
Родена
около 1885 г.
Починала
неизв.

Василка Лазева Лъжева (изписване до 1945 година: Василка Лазева Лѫжева[1]) е българска просветна и революционна деятелка от Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Учители и ученички в Битолското българско девическо училище: Наталия Мончева, Неделя Апостолова, Василка Лазева, Мария Зердева, Атанас Михайлов

Родена е в Битоля, тогава в Османската империя. Завършва Солунската българската девическа гимназия в 1892 година (випуск II).[2] Става учителка в Българското девическо училище в Битоля.

В Битоля тя влиза в тайния революционен женски кръжок, оказващ съдействие на революционната борба в града чрез агитация между жените, пренасяне на писма, пазене и укриване на архиви, приготвяне и прибиране на дрехи от гражданите за затворниците и четите и други дейности.[3] Участва в изработването на въстаническите знамена – Битолският революционен комитет възлага да се направят осем знамена за околиите. Фотинка Петрова разказва: Употребихме свръхусилия и ги изработихме всички. <...> Работехме, то се знае, с въодушевление. Една гледаше към пътната врата, за да не бъдем изненадани от властта, другите бродираха и всички пеехме. И как пеехме! – тихо, от сърце, и понякога плачехме не от скръб, а от благоговеен възторг.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б За спомените на македонските деятели и знамето на Битолския революционен окръг // Илюстрация Илиндень XII (6 (116)). Илинденска организация, юний 1940. с. 4.
  2. Кандиларовъ, Георги Ст. Българскитѣ гимназии и основни училища въ Солунъ (по случай на 50-годишнината на солунскитѣ български гимназии). София, Македонски Наученъ Институтъ, печатница П. Глушковъ, 1930.
  3. Революционната борба в Битолския окръг. Спомени на Георги Попхристов // macedonia.kroraina.com. Посетен на 7 юли 2022.