Васил Бележков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Васил Бележков
Vasil Belezhkov.jpg
Информация
Роден
Васил Любомиров Бележков
13 март 1984 г. (1984-03-13) (35 г.)
Стил симфонична музика, рок, метъл, музика за народни инструменти
Професии композитор и китарист
Инструменти класическа китара, електрическа китара, тамбура, клавири
Активни години от 2001 г.
Свързани изпълнители „Епизод“

Васил Бележков е български композитор и китарист, роден на 13 март 1984 г. в град Пловдив. Най-популярен като член на рок група „Епизод“, той пише със същия успех и творби за симфоничен оркестър, класическа китара, камерни ансамбли, народни инструменти и други състави.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пловдив (1984 – 2002)[редактиране | редактиране на кода]

Роден и израснал в семейство ценители на музиката, Васил Бележков от малък харесва българската народна музика, симфоничната музика и рокмузиката. От есента на 1994 г.

тръгва на уроци по класическа китара в кварталното читалище. По същото време неговият по-млад брат Кирил Бележков започва да изучава кавал, като двамата братя правят избора си да станат музиканти независимо един от друг. През 1997 г. е приет в НУМТИ (тогава СМУ) „Добрин Петков“ – гр. Пловдив.

От 1999 г., още докато е ученик, посещава уроци по композиция при проф. Димитър Тъпков, който тогава е преподавател по тази специалност в АМТИИ – гр. Пловдив. По това време (1999 – 2001) създава и някои от първите си пиеси за класическа китара, с една от които е поканен да участва в продукция по композиция на студентите на своя професор.

София (2002-)[редактиране | редактиране на кода]

През 2002 г. Васил Бележков е приет в Теоретико-композиторски и диригентски факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – гр. София, където изучава композиция в класа на проф. Йовчо Крушев. Сред преподавателите му по музикално-теоретични дисциплини личат имената на известни български композитори, сред които проф. Божидар Абрашев (инструментознание), проф. Александър Текелиев (симфонична оркестрация), проф. Михаил Пеков и проф. Георги Костов (хармония), проф. Нева Кръстева (полифония) и други.

През 2007 г. Бележков продължава обучението си в отдел „Поп и джаз музика“ на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по китара на Цветан Недялков (китарист на Ку-Ку бенд). Година и половина по-късно именно преподавателят препоръчва своя студент за овакантеното в група „Епизод“ място.

По-късно през същата година, на 20 ноември 2009 г. Бележков се дипломира като магистър по композиция с първия български Концерт за класическа и електрическа китара и симфоничен оркестър[1][2][3].

През юни 2011 г. се дипломира като бакалавър по китара в отдел „Поп и джаз музика“. На годишния и държавния изпити представя общо 4 авторски пиеси, като една от тях – „Ръченица“ – е изпълнена в Шоуто на Слави по случай 24 май само месец по-рано.[4]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Симфонична музика[редактиране | редактиране на кода]

Концерт за класическа и електрическа китара и симфоничен оркестър[5][редактиране | редактиране на кода]

Тази творба е дипломната работа по композиция на Бележков, с която той се дипломира като магистър по композиция. Това е първият български инструментален концерт, в който един солист свири и на класическа, и на електрическа китара. Написан е в типичната за този жанр тричастна структура: I. Allegro; II. Adagio; III. Presto. Първа част е в сонатна форма и е изцяло с електрическа китара; тя започва с кратко встъпление, а преди репризата има каденца. Втора част е изцяло с класическа китара, а в трета част започва с поредица неравноделни размери и в нея се редуват и двата вида китари.

Премиерното изпълнение е на 20 ноември 2009 г. от Академичен симфоничен оркестър при НМА „П. Владигеров“ с диригент Любомир Денев – младши и солист Васил Бележков.

Сюита „Златопръстият“ за кавал и симфоничен оркестър[6][редактиране | редактиране на кода]

Сюитата е написана в памет на големия български кавалджия Стоян Величков, чиито почитатели са Васил и неговият брат – кавалджията Кирил Бележков. Заглавието ѝ е от прозвището на Величков – „Златопръстият от Странджа“[7]. Замислена като идея само дни след смъртта му през юни 2008 г., тя е окончателно довършена през юли 2011 г. по повод участието на Васил Бележков в 11-тото издание на Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8 (организиран от фондацията „Св. Георги Победоносец“ на д-р Г. Лазаров), където темата е произведение за народен инструмент и симфоничен оркестър. Сюитата е от 6 части:

 1. „Спомени“
 2. "... прочуло се е..."
 3. „Горска картина“
 4. „Люлчена песен“
 5. „Пасторал“
 6. „Финал“.

Премиерното изпълнение е на финала на същия конкурс на 17 октомври 2011 г. от Нов симфоничен оркестър с диригент Борислав Йоцов и солист Кирил Бележков. Творбата печели втора награда.

„Боса копа“ за саксофонен квартет и симфоничен оркестър[8][редактиране | редактиране на кода]

Година по-късно Бележков отново печели втора награда, този път от 12-тото издание на Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8, на което темата е „Джаз в 7/8“. Заглавието на пиесата е своеобразна игра на думи и е резултат от ритмичното съчетание на боса нова и копаница. Това е първото българско симфонично произведение за саксофонен квартет.

Премиерното изпълнение е на финала на конкурса на 8 октомври 2012 г. от Нов симфоничен оркестър с диригент Любомир Денев – младши и солисти Сакс квартет „Гори“ в състав: Явор Гайдов (сопран саксофон), Горан Ташев (алт саксофон; основател на първия български саксофонен квартет), Димитър Бакърджиев (тенор саксофон) и Атанас Хаджиев (баритон саксофон).

„Китчице, буйна лобода“ – симфонични вариации[9][редактиране | редактиране на кода]

С тази творба Бележков се класира на финала на 14-ти Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8, чиято тема е вариации върху българска народна песен[10][11] и отново печели втора награда. Премиерата е на 2 ноември 2014 г. в зала „България“ в изпълнение на Софийска филхармония с главен диригент Мартин Пантелеев. Структурата на творбата е въведение, тема, 7 вариации и кода, като всяка от 7-те вариации има за подзаглавие пореден стих от словесния текст на народната песен.

Сюита „Родни пътеки“ за кавал и симфоничен оркестър[12][редактиране | редактиране на кода]

Сюитата е посветена на Кирил Бележков, който същата година защитава успешно своята докторска степен по музикология[13]. В продължение на няколко години братът на композитора изследва инструменталисти от различни фолклорни области и характерните за тях похвати на свирене на кавал, както и обичаи, свързани с инструмента (като погребалните обреди в добруджанско) – именно това е в основата на 7-те части на сюитата:

 1. „Бавна мелодия“
 2. „Сворнато хоро“
 3. „Чифт кавали“
 4. „Йовино хоро“
 5. „Влашки танц“
 6. „Погребална песен“
 7. „Ръченица“

Творбата се класира за финала на 18-ти Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8[14][15] и е изпълнена на 1 октомври 2018 г. от Софийската филхармония с диригент Константин Илиевски и солист Кирил Бележков. В трета част „Чифт кавали“ партията на втори кавал е изпълнена от Васил Бележков.

Музика за класическа китара[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 г. излиза сборникът „Пиеси за китара“[16] на композиторите Васил Бележков и Владимир Влаев, чийто съставител е Стела Митева-Динкова.

През 2011 г. Васил Бележков пише „Три планински картини“[17], където използва елементи от музиката на родопската фолклорна област и пренастройване на 4 от струните. Частите са:

 1. „Шепнещата лира“;
 2. „Горският цар“;
 3. „Широта“

и всяка от тях е вдъхновена от някой легендарен родопчанин (съответно Орфей, Капитан Петко войвода и Дафо Трендафилов).

Албуми с рок група „Епизод[редактиране | редактиране на кода]

Васил Бележков участва в албумите „Народът на Дуло“ (2010), „Моята молитва“ (2012) и „Аз съм българче“ (2017).

Отличия и награди[редактиране | редактиране на кода]

 • 2001 г. (юни) – трета награда на 8-ми международен фестивал и конкурс за класическа китара – гр. Пловдив
 • 2004 г. (декември) – трета награда на 2-ри Академичен студентски конкурс по композиция – гр. София
 • 2006 г. (април) – специална награда на 10-ти международен фестивал и конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов“ – гр. Кюстендил
 • 2011 г. (септември) – трета награда на 2-ри конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър „Дико Илиев“ – гр. Монтана[18][19][20][21]
 • 2011 г. (октомври) – трета награда на 3-ти Академичен студентски конкурс по композиция – гр. София[22][23]
 • 2011 г. (октомври) – втора награда на 11-ти международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8 – гр. София[24][25][26][27][28]
 • 2011 г. (октомври) – втора награда на 3-ти национален конкурс за нова българска музика в 7/8 – гр. Чепеларе[29]
 • 2012 г. (април) – награда за „Активна творческа дейност“ в анкетата „Музикант на годината 2011“ на радиопредаването „Алегро Виваче“ по БНР[30][31][32].
 • 2012 г. (октомври) – втора награда на 12-ти международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8 – гр. София[33][34][35]
 • 2013 г. (септември) – втора награда на 3-ти конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър „Дико Илиев“ – гр. Монтана[36][37]
 • 2014 г. (ноември) – втора награда на 14-ти международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8 – гр. София
 • 2015 г. (септември) – първа награда на 4-ти конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър „Дико Илиев“ – гр. Монтана[38]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Китаристът на ЕПИЗОД – автор на първия български „Концерт за класическа и електрическа китара и симфоничен оркестър“, „Катехизис“, 17 ноември 2009 г.
 2. mysound.bg
 3. www.snews.bg
 4. Vasil Belezhkov – 'Rachenitsa' (24 май 2011) в Logo of YouTube (2015-2017).svg YouTube
 5. Vasil Belezhkov – 'Concerto for classical & electric guitar and orchestra'
 6. Васил Бележков – Сюита „Златопръстият“ за кавал и оркестър
 7. webcache.googleusercontent.com
 8. Vasil Belezhkov – 'Bossa Copa' for saxophone quartet and orchestra в Logo of YouTube (2015-2017).svg YouTube
 9. Васил Бележков – „Китчице, буйна лобода“ – симфонични вариации в Logo of YouTube (2015-2017).svg YouTube
 10. www.sofiaphilharmonie.bg
 11. theothersidezine.wordpress.com
 12. Васил Бележков – Сюита „Родни пътеки“ за кавал и оркестър
 13. www.epizod.com
 14. ubc-bg.com
 15. ubc-bg.com
 16. marvil-books.com
 17. Васил Бележков – „Три планински картини“
 18. festival-dikoiliev.com
 19. noviniteb.com
 20. www.artualno.info
 21. www.focus-radio.net
 22. www.nma.bg
 23. www.youtube.com
 24. www.duma.bg
 25. kulturni-novini.info
 26. www.katehizis.com
 27. www.pro-rock.net
 28. newsart.net
 29. www.youtube.com
 30. bnr.bg
 31. www.classical-bg.com
 32. bnr.bg
 33. www.duma.bg
 34. newsart.net
 35. kulturni-novini.info
 36. www.festival-dikoiliev.com
 37. www.standartnews.com
 38. www.festival-dikoiliev.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България