Васил Стоев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Васил Стоев
български музикант
Роден
Музикална кариера
Стил поп музика, рок
Инструменти бас китара
Активност от 1977 г.
Участник в Импулс

Васил Стоев – Ампега е български музикант – басист, композитор, аранжор, рок и поп-изпълнител, музикален продуцент; съосновател на рок група „Импулс“ и „Моби Дик“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 септември 1954 г. От петгодишен учи цигулка и солфеж. Още от малък има разностранни интереси в области извън музиката – литература, физика, техника. Завършва 35-а Руска гимназия в София, където основава първата си рок група, на която е китарист и соло вокалист.

През 1975 г., Васил Стоев Ампега е приет в Инструменталния факултет на Музикалната академияи решава, че неговата съдба е музиката. Има шанс да попадне в „обществото“ на едни от най-добрите български музиканти. На тях Васил Стоев дължи осъзнаването и осмислянето на звука като феномен в музиката, на звуковата среда като уникално изразно средство. Развива и интереса си към физиката и акустиката, като се самообразова технически.

Музиката, която слуша – Лед Цепелин, Диип Пърпъл, Вангелис, Юрая Хип, Бийтълс, Емерсън, Лейк енд Палмър, Стили Ден, Джон Маклафлин, всички артисти на прогресив рока от 1970-те години, затвърждават у Ампега идеята за собствена група, с която да реализира собствената си музика. Щастливото запознанство на Васил Стоев с Асен Гаргов и Лили Иванова, го отвежда през 1977 г.като басист в групата на Лили ИвановаМакове“.Концертния му сет включва Fender Precision Bass и легендарната апаратура за бас – Ampeg.Това е и първата такава апаратура в България.Творческата му среща с Илия Кънчев и Пейо Пеев води до основаване на група „Импулс“.Музикалната кариера на Васил Стоев минава през групите БИС на Петър Чернев, Феникс, Бисер Киров.През 1981 г. Васил Стоев заминава на околосветско турне с шоуто на великата Леа Иванова и Еди Казасян.След завръщането си в България в 1982 г. заедно с Жорж Сребров и Пламен Дойчев основава група Моби Дик.Заедно издават два албума Моби Дик1 и Bad Time. През 1984 г.записва с Пламен Дойчев първият студиен албум на група Импулс – Импулс 1 и хита „Ако ти си отидеш за миг“. Следващата година заминава за Швеция, където започва работа, като продуцент в ТВ7.

Автор е на повече от 80 и аранжор на над 100 песни за много от известните шведски и български поп изпълнители. Пише музика за документални и игрални филми, театрална, приложна, детска музика. Музикален продуцент е на редица албуми на артисти и групи. През 1992 г. получава националната награда „Продуцент на годината“, учредена от вестник „Музика“.Негови песни взимат престижни награди на фестивали – БНР-Хоризонт-Голямата награда на Пролет 97, Сребърния Ерос97, Златни нотии др. За своето творчество Васил Стоев получава следните награди:

  • Цялостен принос – 1993;
  • Цялостен принос за българския рок – 1994;
  • Цялостен принос в развитието на българската култура – 1998;

След 1996 г.Васил Стоев – Ампега основава собственото си звукозаписно студио „Моби Дик“, където се занимава с постпродукция, хард диск рекординг, дигитален мастеринг и съраунд технологии. Основава и продуцентска къща „СМС“, която се занимава с организаторски, мениджърски, издателски и други дейности в областта на музикалното изкуство.

Журира в редица национални и международни фестивали и конкурси. Член е на Международното общество на аудиоинженерите „А Ес Конвенция“, един от основателите на Асоциацията на звукозаписните студиа в България (БНАПЗ).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]