Васко Василев – Базилио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Васко Василев - Базилио)
Васко Василев – Базилио
Васил Василев
български оперен певец

Роден
8 октомври

НационалностБългария
Учил вБогословски факултет на СУ Св. Климент Охридски
РаботилСмесения хор на Българско национално радио
Музикална кариера
Стилопера, поп, църковни и народни песни
Гластенор
Активностот 1987

Васко Василев – Базилио е български оперен и поп певец, който поставя началото на своя творчески път в Смесения хор на Българско национално радио през ноември 1988 г. след успешно издържан конкурсен изпит.

От постъпването му в БНР той е неизменен участник във всички записи и концертни изяви на състава.[1]

Васко Василев участва както в практическата подготовка, така и в сценичната реализация на над 20 оперни постановки от различни автори.

В оперното изкуство той дебютира в постановката на операта „Цар Калоян“ през 1987 г. на „Сцената на вековете“ във Велико Търново.

В периода между 1989 – 1994 г. следват участия в оперите „Отело“, „Травиата“, „Фалстаф“, „Самсон и Далила“, „Набуко“, „Трубадур“, „Италианката в Алжир“, „Норма“, „Аида“ и др.

В същия период Васко Василев работи с творци от световния музикален елит сред които Херберт фон Караян, Дж. Ливаин, Никос Атенеос, Вирон Фидетис, Юстус Франц, Емил Табаков, Методи Матакиев, М. Начев и др. Партнира на утвърдени творци като Румен Дойков, Калуди Калудов, Никола Гюзелев, Гена Димитрова.

Васко Василев вписва вокалните си умения и в интерпретациите на източноправославна църковно-славянска музика, записите и концертите на този специфичен жанр, реализирайки ги със състава на Българско национално радио и като индивидуален изпълнител.

Васко Василев е музикален изпълнител на Българско национално радио.

Той представя българското певческо изкуство в редица европейски и азиатски страни, сред които са Франция, Австрия, Германия, Испания, Италия, Холандия, Гърция, Турция, Израел, Япония и много други.

На концерта по повод 25-годишнината му на сцената Васко Василев пее в дует с народната певица Надка Караджова любовна песен по стихове на Цанко Церковски. На сцената в Младежкия театър той се изявява в четири жанра – опера, поп, църковни и народни песни.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Васко Василев-Базилио: Бог се ражда всеки ден, интервю на Станислава Пирчева, БНР, 29 декември 2020 г.
  2. Български модерен фолклор