Васко Караджа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за писателя от Дъмбени. За политика от Месимер вижте Васил Караджов.

Васко Караджа
Васко Караџа
писател и преводач от Република Македония

Роден
Починал

Васил Атанасов Караджов, наричан Васко Караджа, (на македонска литературна норма: Васко Караџа; на гръцки: Βασίλις Καρατζάς) е писател и преводач от Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 21 май 1923 година в костурското село Дъмбени, Гърция. Син е на Атанас (Насо) Караджов и брат на Анастас Караджов (1914-1942), Кича (Евдокия, р. 1926), Амалия и Янка Караджови.[1][2] През Втората световна война се включва в комунистическата съпротива в родния си край. Заедно с Лазар Поплазаров, Панайот Ралев, Живко Поптрайков редактира вестник „Славяномакедонски глас“, орган на костурския СНОФ.[3]

След войната е изпратен от ГКП в Югославия за да учи право в Белградския университет, но скоро е мобилизиран в Демократическата армия на Гърция (ДАГ) и участва в Гражданската война в Гърция.

След поражението на ГКП през 1949 година той емигрира заедно с останките на ЕЛАС през Албания в СССР и се установява като политически емигрант в Ташкент. В началото на 1960-те години се преселва в Скопие, Социалистическа Република Македония, където прекарва последните десетилетия от живота си.[4]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Първи стихове пише още през 1943 година. През 1960 година издава в Ташкент стихосбирката „Стихови“ и превежда на гръцки „Бели Мугри“ на Кочо Рацин. През 1984 година в Атина излиза стихосбирката му „Миросувањето на вечноста“, преведена на гръцки лично от него. В 1986 и 1993 година съответно издава „Егејски мотиви“ и „Со Д'мбени во срцето“. През 2000 година в Скопие се издават преведените от Караджа спомени на Германос Каравангелис за Гръцката въоръжена пропаганда в Македония[5]. Васко Караджа е автори и на речник на гръцки и македонски литературен език, издаден от Виножито през 2009 година. Васко Караджа се занимава и с музикални аранжименти[6].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония